Dosarul FISC: Bani depuși în contul bancar al unei rude a unuia dintre arestaţi
În cadrul acţiunilor, desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute, au fost făcute mai multe percheziţii, inclusiv la una din instituţiile bancare din
Capitală. Astfel, într-o casetă de depozit (safeu individual din tezaur) ce aparţine unei persoane apropiate a unuia dintre arestaţi, au fost găsite 15 000 de dolari dintre care 5300 de dolari din prima tranşă transmisă învinuitului sub controlul ofiţerilor CNA.
Banii au fost ridicaţi, iar deponentul a fost audiat în cadrul cauzei penale pornite pe faptul coruperii pasive. Femeia a uzat de dreptul său şi
a refuzat să dea depoziţii organului de urmărire penală.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful IFPS, Ion Prisăcaru, a menționat că Inspectoratul Fiscal Principal de Stat va avea o nouă structură organizațională, după ce conducerea instituției a operat mai multe remanieri de cadre săptămâna trecută.
Prisăcaru a evitat să spună dacă schimbarea personalului instituției are legătură cu dosarul intentat de Centrul Anticorupție, pe marginea mai multor ilegalități comise de un angajat al fiscului și doi agenți economici. Șeful fiscului a anunțat că cele mai mari remanieri de cadre au fost operate în cadrul Direcției antifraudă a Serviciului Fiscal, unde a fost înlocuit circa 70 la sută din personal.
„În ultima săptămînă au fost întreprinse mai multe acțiuni ce țin de eficientizarea activității fiscului. Au fost operate remanieri esențiale și schimbați 45 de funcționari fiscali. În locul lor au fost selectate persoane din teritoriu. Modificările au atins circa un sfert din toți colaboratorii fisc. Remanierile se înscriu în eforturile de modernizare a autorității fiscale. Urmează a fi întreprinse și alte acțiuni”, a precizat șeful fiscului în cadrul unui briefing.
Totodată, Ion Prisăcăru a precizat că mai multe inspectorate teritoriale care prezintă risc sporit de fraude fiscale au fost luate sub monitorizare de către conducerea fiscului. Este vorba de inspectoratele din Drochia, Ialoveni, Dubăsari și Bălți.
Precizăm că, în prezent, ofiţerii CNA şi procurorii au în gestiune 6 cauze penale pornite pe spălare de bani, corupere pasivă şi activă, precum şi pentru trafic de influenţă. În cadrul acestora se verifică versiunile privind complicitatea mai multor inspectori fiscali la comiterea infracţiunilor menţionate mai sus. Totodată se întreprind eforturi pentru depistarea tuturor banilor folosiţi în operaţiune pentru recuperarea
prejudiciului.
Amintim că, acum o săptămână, trei persoane au fost reţinute de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate în baza mai multor dosare ce vizează spălări de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă. Este vorba despre şeful-adjunct al unei Direcţii din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi doi pretinşi oameni de afaceri. În prezent, cele trei persoane se află în custodia CNA, fiind arestaţi.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!