RăzboiUcrainaUE / Nato

Drumul spre victorie va fi ”lung şi dificil”, avertizează vicepremierul Ucrainei. Oficialii ucraineni critică comentariile unui înalt funcţionar NATO potrivit cărora Kievul ar putea adera la alianţă dacă ar ceda teritorii Rusiei

Drumul spre victorie pentru Ucraina va fi ”lung şi dificil”, a declarat Irina Vereşciuk, vicepremierul ucrainean, făcând aluzie la prelungirea războiului, în condiţiile în care sunt tot mai multe semnale că actuala contraofensivă a Kievului nu va avea rezultatele scontate. În acelaşi timp, oficialii de la Kiev au respins şi au criticat comentariile unui oficial cu rang înalt din NATO care sugerase că Ucraina ar putea adera la alianţă, dacă ar ceda Rusiei unele teritorii problematice, relatează News.ro.

””Două-trei săptămâni”, ”până la sfârşitul anului”, ”primăvara viitoare” – toate acestea nu sunt adevărate”, a declarat marţi vicepremierul Irina Vereşciuk într-o postare pe Telegram. Ucraina trebuie ”să se pregătească pentru o luptă lungă”, a subliniat ea.

Poporul ucrainean va trebui să muncească pentru victorie, ”acolo unde îi este locul”, a mai spus Vereşciuk

”Facem tot ce putem aici şi acum. Cu răbdare. Zi de zi”, a spus ea în postare. ”Să ne pregătim pentru o cursă lungă, nu pentru un sprint”, a îndemnat oficialul ucrainean.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că actuala contraofensivă ucraineană avansează mai lent decât se aştepta. Oficialii ucraineni au declarat că eforturile se concentrează pe distrugerea capacităţilor Rusiei şi pe perturbarea logisticii acesteia.

Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, a scris zilele trecute Wall Street Journal. Obiectivul Kievului acum este ca actuala ofensivă să culmineze cu suficiente câştiguri pentru a le arăta cetăţenilor ucraineni şi susţinătorilor de la Washington, Berlin şi din alte părţi că sprijinul lor nu a fost zadarnic şi că ar trebui să continue, potrivit WSJ.

Pe de altă parte, oficialii ucraineni au fost revoltaţi şi au criticat comentariile făcute de Stian Jenssen, directorul Biroului privat al secretarului general al NATO, care a declarat într-un interviu acordat unei publicaţii norvegiene că cedarea de teritorii către Rusia ar putea fi o modalitate prin care Kievul să obţină pacea şi să se alăture astfel alianţei militare occidentale.

Stian Jenssen, care se află în actualul său rol în cadrul NATO din 2017, a făcut aceste comentariile într-un interviu acordat ziarului norvegian Verdens Gang.

”Schimbul teritorii contra o umbrelă NATO? Este ridicol. Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democraţiei, să încurajezi un criminal global, să păstrezi regimul rusesc, să distrugi dreptul internaţional şi să transmiţi războiul altor generaţii”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului biroului prezidenţial ucrainean, într-o postare pe o reţea socială.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a criticat, la rândul său, acest punct de vedere al oficialului NATO. ”Discuţiile despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul renunţării la o parte din teritoriile sale sunt absolut inacceptabile. Am crezut întotdeauna că Alianţa, ca şi Ucraina, nu face schimb de teritorii”, a declarat Nikolenko într-o postare pe Facebook.

Oficialul ucrainean a avertizat că ”implicarea conştientă sau inconştientă a oficialilor NATO în conturarea naraţiunii” că Ucraina care ar putea ceda teritorii ”face jocul Rusiei”. Mai degrabă, a spus el, ”este în interesul securităţii euroatlantice să discutăm modalităţi de a accelera victoria Ucrainei şi aderarea deplină a acesteia la NATO”, a conchis Nikolenko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *