Internațional

Duda: Racheta care a căzut pe teritoriul Poloniei este ”probabil” ucraineană și ”nu este nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ”probabil” că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ”a fost lansată de Ucraina” şi a adăugat că ”nimic nu indică” faptul că ar fi vorba despre un ”atac intenţionat împotriva Poloniei”, transmite EFE și Agerpres.

Liderul polonez le-a declarat jurnaliştilor că ”cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică” şi face parte din modelul S300.

”Ieri (marţi – n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a adăugat Duda, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ”nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.

”Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a mai adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ”toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ”integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *