PoliticăRăzboi

Rachetele căzute în Polonia la granița cu Ucraina: Tot ce știm până acum

Ministerul polonez de Externe a declarat marți noapte că o „rachetă de fabricație rusească” a ucis două persoane în satul Przewodów din estul țării. Incidentul din Polonia nu este primul în care este implicat un stat NATO. Președintele Biden a convocat o întâlnire de urgență a G7, la finalul căreia a spus că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, spune că a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina.

„Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului”, a scris generalul Petrescu pe Facebook.

Concluziile preliminarii sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia de Ucraina, a relatat miercuri Associated Press, citând oficiali americani, transmite Reuters.

Franța a îndemnat la „cea mai mare prudență” în ceea ce privește orice evaluare a originii rachetei care a căzut pe teritoriul Poloniei, membră a NATO, avertizând că „multe țări au același tip de arme, astfel încât identificarea tipului de rachetă nu va identifica neapărat cine se află în spatele ei”, potrivit agenției France-Presse citează un oficial al președinției franceze, notează The Guardian.

Ce știm până acum despre rachetele căzute în Polonia

Biden susține că este puțin probabil ca rachetele să fi fost trase din Rusia și a mai adăugat că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie

Presa din Rusia scrie că Occidentul pregătește un scandal. „De unde „zbura” muniția, la momentul scrierii acestui articol, nici autoritățile poloneze, nici serviciile speciale, nici armata nu puteau stabili. Sau nu au vrut să împărtășească aceste informații cu publicul, gândindu-se la cum le- ar putea fi folosit acest incident.

Destul de așteptat și previzibil, Biroul Președintelui Ucrainei a început să împrăștie scandalul, scrie Pravda.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia nu a lovit ținte de la granița Ucrainei cu Polonia și spune că totul este o provocare, potrivit Reuters.„Nu au fost lovituri asupra unor ținte din apropierea graniței de stat dintre Ucraina și Polonia. Fragmentele care apar în presă nu au nimic de-a face cu armele rusești”, se precizează pe contul de Telegram al Armatei Ruse

Un fost comandant NATO spune că este „iimprobabil și ilogic” ca Rusia să atace în mod deliberat Polonia

„Dacă ești Putin și te-ai hotărât să ataci NATO, nu începi prin a lansa rachete aleatorii aiurea, într-un câmp din Polonia”, a declarat amiralul James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO la MSNBC. „Aș spune că e vorba de rachete rătăcite. Pur și simplu rachete care s-au rătăcit”, a mai spus amiralul.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord consideră un atac asupra unui membru ca pe un atac asupra tuturor. „Nu suntem încă acolo. Să respirăm adânc și să punem faptele pe masă”, a spus Stavridis.

Premierul Poloniei le-a cerut polonezilor să rămână calmi

În fața jurnaliștilor, Morawiecki a declarat că forțele de securitate și experți internaționali se află la Przewodów, în estul Poloniei, unde două persoane au fost ucise, pentru a încerca să determine cauza exploziei.

El a repetat mai multe măsuri deja anunțate, inclusiv o pregătire militară sporită și discuții cu aliații NATO despre o reuniune în temeiul articolului 4 între statele membre. De asemenea, va intensifica monitorizarea spațiului său aerian.

Guvernul României anunţă că analizează situaţia și este pregătit „să procedăm în funcție de evoluția situației”.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a transmis Executivul într-un mesaj pe Facebook.

Și Ministerul Apărării Naționale anunță că monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața.

„Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, mai precizează MApN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *