Afaceri

După ce a lucrat prin Portugalia și Spania a REVENIT ACASĂ unde și-a făcut o AFACERE PE BANI EUROPENI

Astfel descrie parcursul său în lumea afacerilor tânărul Roman Popa, originar din Mândrești, Telenești, care acum doi ani a decis să investească într-o crescătorie de iepuri toate economiile agonisite muncind peste hotare.

După ce a terminat colegiul, Roman nu a reușit să se angajeze, așa că a hotărât să plece la muncă peste hotare ca să-și câștige existența. A muncit din greu timp de doi ani la construcția unor poduri în Portugalia, apoi a plecat la lucru în Maroc, după care a urmat Spania. Sătul să cutreiere lumea în căutarea unui trai mai bun, tânărul a decis să se întoarcă acasă, iar cu banii adunați să-și deschidă propriul business, ca să-și asigure astfel un venit stabil și să nu mai fie nevoit să mai muncească prin străini.

„Mulți se străduiesc să plece și să-și ia familia acolo, în străinătate, dar eu știu că părinții mei au muncit toată viața aici, ei n-au plecat niciodată și m-au convins să revin lângă ei, să-i pot ajuta, la bătrânețe să le fiu alături”, spune tânărul antreprenor.

Investiții și granturi europene

Roman povestește că, atunci când era mic, părinții creșteau iepuri acasă, așa că nu i-a fost greu să aleagă domeniul în care să investească. „Într-adevăr e complicat să crești iepuri, dar deja știam ce presupune un asemenea business. În plus, eu aveam un garaj vechi cumpărat. M-am mai documentat și pe internet și am ajuns la concluzia că trebuie să fac o fermă de iepuri”, remarcă tânărul.

Începutul a fost anevoios. În 2011 a investit câteva mii de euro pentru reutilarea garajului și amenajarea crescătoriei. Doar pentru conectarea viitoarei ferme la curent electric Roman a investit peste 3500 de euro. Iar din banii ce i-au mai rămas și-a construit câteva cuști pentru femele. Întrucât banii adunați la muncă peste hotare s-au dovedit a fi insuficienți, tânărul antreprenor a aplicat la programul de granturi mici Remitențele Dezvoltă Comunitățile din Moldova implementat de Asociația Obștească „Hilfswerk ”, Austria, finanțată de UE, și a câștigat un grant în valoare de 9 mii de euro. Cu acești bani Roman a importat din Italia 48 de cuști moderne pentru iepurașii săi. Ulterior, fermierul mai aplică la alte două proiecte de microfinanțare, și mai obține două granturi în valoare totală de 6 mii de euro. Cu acești bani și-a procurat ventilatoare și cuști pentru însămânțarea femelelor. Până în prezent, tânărul a investit în afacerea sa nu mai puțin de 50 mii de euro.

Plan ambițios: în 3 ani – 5 mii de iepuri

Fermierul povestește că a început afacerea acum doi ani cu 20 de femele. În prezent acesta are 150 de iepuri tineri, 60 de femele și 6 masculi. Dar tânărul planifică ca în următorii ani să crească capacitatea fermei de 20 de ori, ajungând la numărul de 5 mii de iepuri. Deocamdată tânărul își vinde marfa localnicilor și aprovizionează cu carne de iepure câteva magazine din Telenești. Dar tânărul speră să-și dezvolte afacerea. Mai mult, pe viitor Roman se gândește să deschidă și o linie de ambalare a cărnii de iepure. „Pe viitor cred că va fi absolut necesar să fac asta pentru a putea vinde carnea de iepure. Deocamdată aceasta este doar la nivel de idee, dar sperăm să le realizăm”, susține bărbatul.

Acesta este convins că tinerii trebuie să investească în afacerile din Moldova și că mulți migranți își pot deschide afaceri ca să nu mai fie nevoiți să plece la muncă peste hotare.

„Dacă-ți deschizi un mic business, muncești pentru tine, că în alte țări trebuie să muncești pentru altcineva. Plus la toate, mai dai o speranță la un vecin, la un om din sat că poate să mai lucreze și el, creând locuri de muncă”, remarcă tânărul antreprenor din Telenești, care de mai bine de doi ani luptă cu birocrațiile și prejudecățile, ca să-și construiască un viitor prosper acasă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *