ExterneUcraina

După SUA, președintele Ucrainei vizitează Canada: Vom continua să oferim ”un sprijin neclintit poporului ucrainean în lupta pentru suveranitatea şi democraţia sa”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îşi continuă turneul în America de Nord cu o vizită vineri, 22 septembrie, în Canada, ţară cu o importantă diasporă ucraineană şi care a susţinut Ucraina încă de la începutul invaziei ruse, relatează Agerpres.

Joi seara târziu, liderul de la Kiev a aterizat în capitala Ottawa venind din SUA, fiind întâmpinat de premierul Canadiei, Justin Trudeau, care l-a asigurat de ”sprijinul neclintit” al Canadei pentru ca ţara sa să poată face faţă invaziei ruse.

Volodimir Zelenski, însoţit de ministrul său al apărării, Rustem Umerov, urmează să se întâlnească cu guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, şi să ţină un discurs în Parlamentul canadian.

Ulterior, împreună cu Justin Trudeau, va zbura apoi la Toronto, unde cei doi se vor întâlni cu oameni de afaceri şi membri ai comunităţii ucraineano-canadiene.

Menționăm că Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană pe teritoriul său.

Aceasta este prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Canada de la începutul războiului, declanșat de Rusia la 24 februarie 2022. În luna martie, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă.

”Poporul ucrainean este vârful de lance care, în acest moment, determină viitorul secolului XXI”, a declarat joi seara premierul Trudeau în cadrul unuicomunicat.

Canada va rămâne alături de Ucraina ”atâta timp cât va fi nevoie”, a afirmat Justin Trudeau, promiţând că ţara va continua să ofere ”un sprijin neclintit poporului ucrainean în lupta pentru suveranitatea şi democraţia sa”.

De la invazia rusă în Ucraina, Canada s-a angajat să acorde un sprijin Kievului de peste 8,9 miliarde de dolari sub forma unei game extinse de măsuri, ”în special un sprijin financiar direct de 4,95 miliarde de dolari şi peste 1,8 miliarde de dolari ca ajutor militar”, potrivit sursei citate.

Ottawa a pregătit peste 36.000 de soldaţi ucraineni şi a furnizat un ajutor militar care a inclus 8 tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul blindat de recuperare, 39 de vehicule blindate, arme antitanc, drone şi echipamente de comunicaţie prin satelit.

”Această vizită intervine într-un moment crucial, când soldaţii ucraineni îşi apără cu curaj ţara şi libertatea în Europa”, a declarat Alexandra Chyczij, preşedinta Congresului ucraineano-canadian, într-un comunicat.

”Ucraina va învinge, dar Ucraina are nevoie de ajutorul nostru”, a mai adăugat ea. ”Aceasta este o oportunitate istorică pentru Canada de a sprijini victoria ucraineană”, a menționat Chyczij.

Aflat joi, 21 septembrie, într-o vizita la Washington, Volodimir Zelenski i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru ajutorul SUA şi a pledat pentru ca acest sprijin să continue chiar şi după un an şi jumătate de conflict.

La rândul său, Biden a detaliat noul pachet de ajutor militar acordat de SUA Ucrainei în valoare de 325 de milioane de dolari, dar care nu va conţine rachete tactice cu rază lungă de acţiune ATACMS, pe care Kievul insistă să le obţină. În schimb, acest pachet conţine mai multă apărare aeriană, adică sisteme pentru a contracara atacurile aeriene inamice, precum muniţie de artilerie, potrivit potrivit Departamentului american al Apărării, citat de dpa.

Totodată, președintele american a garantat că o altă armă americană emblematică, tancurile Abrams, va ajunge în Ucraina ”săptămâna viitoare”.

Vă amintim că prim-ministrul Canadei a vizitat Ucraina în luna iunie, când a anunţat că Ottawa va participa la eforturile multinaţionale de pregătire a piloţilor de vânătoare ucraineni.

De altfel, Reuters observă că, în Canada, președintele ucrainean va beneficia de o primire mai călduroasă decât cea pe care a primit-o din partea unor politicieni americani sceptici cu privire la acordarea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *