Internațional

„E un trădător”. Ucraina l-a demis pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie

Joi, 1 decembrie, Ucraina l-a demis pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, acuzându-l de colaborare cu forțele Kremlinului și de trădare, a anunțat compania de stat pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters și Hotnews.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce miercuri, 30 noimebrie, Rusia a declarat că l-a promovat pe inginerul respectiv, Iurii Cerniciuk, în funcția de director al vastei centrale nucleare din sud-estul Ucrainei.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de ruși din luna martie și nu mai produce electricitate din luna septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță.

Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare ruse, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală.

Fostul director a fost răpit, susține Kievul

Agenția nucleară rusă Rosenergoatom a anunțat că inginerul-șef Iurii Cerniciuk va deveni directorul centralei. Ucraina susține că șeful centralei, Igor Murashov, a fost răpit de forțele Kremlinului în timp ce se îndrepta spre centrală în luna octombrie.

Murashov a fost eliberat ulterior, după ce televiziunea de stat rusă a difuzat o înregistrare video în care apărea mărturisind că a ”comunicat cu serviciile secrete ucrainene”.

Observatorul ONU al AIEA a declarat că i s-a permis să se alăture familiei sale pe teritoriul controlat de Ucraina.

„Noul director al centralei nucleare din Zaporojie și primul director general adjunct al companiei de exploatare a centralei din Zaporojie este Iurii Cerniciuk”, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, lăudându-l ca fiind un succesor ”curajos”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *