Actualitate

Ecartamentul standard, moștenire romană

Cel mai des utilizat în lume este ecartamentul de 1,44 m, numit și normal, caracteristic celor mai multe țări europene, asiatice, și africane, precum și SUA. Ecartamentul larg, mai mare de 1.435 mm, de exemplu de 1,52 m, este specific pentru Rusia și țările foste membre ale Uniunii Sovietice, precum și Mongoliei, dar există și mai largi, de 1,67 m, specifice pentru Spania, India, Chile. Căile ferate cu ecartament îngust, sub 1,43 m (700-1.200 mm) sunt folosite în zonele montane, forestiere, agricole și pe șantiere.

Ecartamentului standard, de 143,5 cm a fost impus pe scară larga în tehnologia lumii de către inginerii americani, atunci când au proiectat calea ferată transcontinentală. În 1830 s-a construit în SUA prima locomotivă cu abur „Torn Thuinb”, cu care s-a inaugurat prima cale ferata nord-americana (Charleston-Augusta). În același an, pe 15 septembrie, s-a inaugurat calea ferata Liverpool-Manchester, pe care a intrat primul tren de persoane, cu locomotivă cu abur. S-a stabilit atunci ecartamentul de 1,435 m, valabil până astăzi în majoritatea țărilor.

De ce se folosește acest ecartament? Pentru că așa se făceau în Anglia, iar primele căi ferate din SUA au fost făcute de englezi expatriați. De ce construiau englezii așa? Pentru că primele căi ferate au fost făcute de cei care construiseră tramvaiele premergătoare trenului și acesta era ecartamentul folosit de ei.

De ce îl foloseau? Atunci când au început să facă tramvaiele au folosit aceleași scule și șabloane pe care le foloseau pentru a construi trăsuri, iar acestea aveau aceasta spațiere a roților. De ce trăsurile aveau nevoie de această distanță între roți? Ei bine, daca ar fi încercat să folosească orice altă spațiere, roțile s-ar fi rupt în cele din urmă pe vreunul din vechile drumuri din Anglia, pentru că aceasta era depărtarea dintre șanțurile săpate de alte roți de-a lungul timpului.

Cine a construit primele drumuri? Primele drumuri ce acopereau mari distanțe în Europa (și în Anglia) au fost construite de Roma Imperială, pentru legiunile ei. Multe astfel de drumuri au fost folosite de atunci până în ziua de azi. Iar carele de luptă romane au săpat primele șanțuri în ele. După aceea, toată lumea și-a potrivit roțile după ele, ca să nu riște să și le strice. De vreme ce carele de luptă erau făcute de romani (sau la comanda lor) erau toate la fel în privința standardelor. Ecartamentul căilor ferate din Statele Unite, de 143,5 cm, deriva din specificațiile originale pentru carele de luptă romane.

transport-business.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *