Aderarea la UE „în tandem” cu Ucraina – solidaritate sau capcană strategică pentru R. Moldova?

Declarația recentă a ministrului de Externe, Mihai Popșoi, conform căreia Republica Moldova trebuie să avanseze spre Uniunea Europeană „în tandem” cu Ucraina, deși este un gest de solidaritate lăudabil, ridică întrebări fundamentale privind viitorul european al Chișinăului.
Abordarea, deși corectă din punct de vedere moral, riscă să ancoreze parcursul spre UE al R. Moldova de un conflict a cărui durată este imprevizibilă, cu analiști militari și strategici avertizând că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi pentru încă un deceniu.
Argumentul principal împotriva acestei strategii este unul pragmatic: legarea directă a candidaturii R. Moldova de cea a Ucrainei subordonează progresul Chișinăului unor complexități geopolitice și militare pe care nu le poate controla.
Orice veto politic sau tehnic îndreptat împotriva Kievului, cum ar fi cel al Ungariei, blochează automat și avansul R. Moldova, indiferent de performanța sa în implementarea reformelor. Într-un scenariu realist în care negocierile cu Ucraina ar putea stagna ani la rând din cauza războiului, R. Moldova s-ar regăsi într-o sală de așteptare pe termen nedefinit.
Apai,la voi maldavanii, statul cu curul in doua luntrii,a devenit obicei national.!
Mai aveati o cale, cea mai simpla, folosita de Germania de Est,dar voi Nuuu ,la noi nu se poate, noi suntem maldavani !
V-a corcit atat de mult ocupatiile rusesti ,ca nici nu mai stiti cine sunteti si ce limba vorbiti.
Pacat !
Când toată ‘floarea cea vestită” a „paliticienilor progresiști” din pobedistan stǎ permanent cu maldava și cu Ieuropa în gură, dar se închină în bisericile moscǎlești ale „întregii Moldove” îți dai instant seama despre „valoarea și calitatea” acestor reprezentanți (ce ar trebui să fie fruntea, creme de la creme) ai societății și paporului din RM. Și paporu’ maldaivan aplaudă, se bucură că are un morcov în vârful bățului dar eu cred că ar trebui să aibă un morcov în cur. Dar probabil că faptul că nu au ieșit din csi, că nu au scos „monumentele” sovietice și alte multe pe care nu le-au făcut au o explicație: iubirea necondiționată pentru lumea rusă și dorința (nedeclarată public dar subînțeleasǎ prin modul de a nu face lucruri firești pentru o apropiere reală de România și UE) de a redeveni cândva parte a acelei „mirobolante” lumi. Scârbă maximă față de asemenea mentalitate și asemenea comportament. Curva de la colț de stradă e mai decentă și mai demnă decât acești „paliticieni” maldaivani. Chipurile de la ei avem pretenții că ceilalți: porkon, chicu, șor, guțul, voronin și alții de teapa lor sunt proruși pe față, nu pretind nimic proeuropean. Deci realitatea este crudă în RM: alegeri între „ieuropeni” vopsiți și proruși pe față. Uǎi papor maldaivǎnesc eu zic ca să aveți grijă ce vă doriți fiindcă s-ar putea să se întâmple: ruskii mir scrie pe voi „independenților și stataliștilor” care sunteți. Tot normal și bravo în distropia utopică pobedist-statalistă, prorusă în profunzime și proeuropeanǎ din vârful buzelor.
O imensă capcană la vedere să legi un stat ca Moldova ( mic și desprins din România , neimplicat în conflicte armate , vai mama lui …) de Ucraina , de dimensiunea Poloniei , UK , desprinsă din URSS și în război de tri ani și cu 22% din teritoriu sub ocupație inamică …
Din câte știu eu RM, urmașa rss moldovenească, s-a desprins (teoretic) din cccp, ba mai mult are un conflict înghețat cu transnistria, teritoriu secesionist nerecunoscut internațional, sprijinit în toate ticăloșiile de rassia. Că și acum koorvele stataliste țin RM în csi-continuatorul cccp e o altă față a aceleași realități. Iar mentalitatea societății RM este încă una profund retrogradată, a se vedea rezultatul votului atât pentru referendumul pro UE cât și pentru alegerile prezidențiale din RM pe teritoriul „respublicii”. Deci vă trebuie cei 40 de ani biblici pentru o transformare profundă și corectă și după aceea mai vedem ce și cum. Iar despre diferența față de Ucraina, da, ea există dar nu este în favoarea voastră.