CSI / RusiaRăzboiUcraina

Echipă ONU, în Ucraina pentru a investiga unul din cele mai grave masacre

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a anunţat vineri, 6 octombrie, că a trimis o echipă la Groza, un sat din regiunea Harkov, unde joi, 5 octombrie, a avut loc unul dintre cele mai grave masacre comise în cursul actualului război în Ucraina, soldat cu 52 de morţi, conform ultimului bilanţ al victimelor, pentru a discuta cu supravieţuitori şi pentru a obţine mai multe informaţii despre atacul cu rachete asupra unei zone comerciale, potrivit Reuters și Agerpres.

O rachetă a lovit joi o cafenea şi o băcănie din sat, în timp ce mai mulţi localnici se adunaseră la pomenirea, după înmormântare, a unui soldat ucrainean căzut la datorie. OHCHR a declarat că racheta a fost trasă probabil de Rusia, dar că este necesară o investigaţie pentru a stabili aceasta cu certitudine.

”În acest stadiu, este evident că este foarte dificil de stabilit cu certitudine absolută ce s-a întâmplat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului, Liz Throssell, într-o conferinţă de presă.

”Dar, dat fiind locul, dat fiind faptul că o cafenea a fost lovită, indiciile sunt că a fost vorba de o racheta rusească”, a adăugat ea.

Atacul ”arată încă o dată preţul teribil pe care îl plătesc civilii, la 20 de luni de la începutul invaziei ruse”, a declarat aceasta.

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a identificat până în prezent 35 dintre cei 52 de morţi (19 femei, 15 bărbaţi şi un băiat de opt ani).

”Înainte de invazia rusă, populaţia satului era de aproximativ 300 de persoane (…) şi având în vedere numărul mare de victime, toată lumea din mica comunitate a fost afectată, ştim că cel puţin opt familii au avut rude care au fost ucise în acest atac”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt citată.

Throssell a afirmat că atacul cu rachete, presupus rusesc, este unul dintre cele mai sângeroase de la începutul războiului, în februarie 2022, evocând condamnarea acestuia de către Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului Volker Türk.

”Înaltul Comisar Volker Turk, care a văzut cu ochii săi impactul îngrozitor al unor astfel de lovituri, este profund şocat şi condamnă aceste asasinate”, a declarat ea presei la Geneva.

Atacul a avut loc în regiunea Harkov din estul Ucrainei, care se învecinează cu Donbas, şi a coincis cu călătoria preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Spania.

Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Jens Laerke, a adăugat că reprezentantul principal al agenţiei în Ucraina, Denise Brown, se va deplasa, de asemenea, vineri la Groza pentru a analiza situaţia şi a vedea ce sprijin umanitar este necesar să fie trimis.

Trei zile de doliu au fost anunţate în regiunea Harkov după atentat, cel mai sângeros din regiune de la invazia Rusiei în urmă cu peste 19 luni. Este de asemenea unul dintre cele mai grave bilanţuri ale victimelor civile în cursul unui singur atac rusesc.

Moscova neagă că ţinteşte în mod deliberat civili, dar numeroşi civili ucraineni au fost ucişi în atacuri care au lovit zone rezidenţiale, precum şi instalaţii energetice, de apărare, portuare, de cereale şi de altă natură, potrivit agenţiilor de presă menţionate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *