Cultură

Ediția a XVI-a a festivalului ”Zilele Basarabiei”

De asemenea, un omagiu va fi adus artizanilor unirii la Mănăstirea Cernica. Evenimentele culturale, prevăzute să aibă loc între 24 și 28 martie,vor fi organizate de Asociațiile Studenților Basarabeni din România.

În prima zi Festivalului va fi organizată la Universitatea din București conferința „Generația Unirii – context istoric, acțiuni, rezultate”, la care vor fi prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului. De asemene, va fi invitat ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a menționat Anamaria Vrabie, membră a Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.

„Scopul acestui eveniment este de a reînvia amintirea zilei de 27 martie 1918, de a înțelege că sângele unei națiuni este mai puternic decât toate războaiele și suferințele prin care trece un popor și că românii au fost și sunt o națiune, indiferent de granițe și timp”, a declarat Anamaria Vrabie.
În trei licee din București se vor desfășura ore de istorie despre unirea Basarabiei cu România, iar duminică, 27 martie, al optulea an consecutiv, la Mănăstirea Cernica, din județul Ilfov tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. În aceeași zi, în Piața Unirii din capitala României, va fi organizat un flas-mob și o horă din Moldova ce se va încheia prin realizarea hărții României Mari cu ajutorul oamenilor care vor marca hotarul.

Zilele Basarabiei se vor desfășura și la Timișoara pe 25-27 martie. La festival au fost invitați doi scriitori basarabeni, Nicolae Rusu și Vlad Zbârciog care vor vorbi despre istoria Basarabiei, în special, din perioada sovietică, a menționat Doina Dombrov, de la Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara.

„E vorba despre Nicolae Rusu, un scriitor cu o poveste de viață cutremurătoare pentru că a fost deportat în Siberia și cred că are ce să ne povestească despre experiența lui și a văzut o altfel de Basarabie decât cea pe care o știm noi, tinerii. Și e vorba de poetul Vlad Zbârciog”, a constatat Doina Dombrov.

De asemenea, la Timișoara va fi organizat un concert de rock, unde vor cânta trei trupe din Republica Moldova.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *