Actualitate

Editorul publicației Barents Observer a fost declarat în Rusia persona non grata

Nielsen însoțea o delegație a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului danez. Pentru deputații danezi, vizita la Murmansk trebuia sa reprezinta o nouă abordare, mai concilianta, în relațiile cu Rusia. In schimb, noul contact cu autoritatile ruse le-a lăsat un gust amar despre cum Rusia îi trateaza pe reprezentanți independenți ai societății civile și mass-media.

„Mi s-a spus că li s-a ordonat să-mi interzica călătoria în Rusia pe motive de securitate națională. Politistii nu au stiut sa expice de ce, era clar că decizia a fost luata în altă parte „- spune Nielsen.

Jurnalistul avea viza pe 5 ani și deținea o acreditare eliberata de autoritatile ruse.

Jurnalism transfrontalier

De-a lungul anilor, Nielsen a fost un susținător fervent al extinderii cooperării transfrontaliere între mass-media și organizațiile societății civile din regiunea Barenț. Barents Observer este o publicație independentă, deținută de un grup de jurnalisti, specializati în regiunea arctică (europeană și rusă). În plus, Barents Observer are o retea vasta de colaboratori ruși și publică știri în limba engleză și rusă.

Cu o lună înainte de a-i refuza lui Nielsen intrarea în Rusia, alți doi deputați din Parlamentul norvegian au fost inclusi de Moscova pe lista de sancțiuni. Ca urmare, vizita parlamentara planificata la Moscova a fost amânată.

Cu toate acestea, autoritățile norvegiene au exprimat recent interesul pentru dezvoltarea contactelor. La sfârșitul lunii martie, ministrul afacerilor externe Børge Brende, împreună cu ministrul de externe al Danemarcei, Anders Samuelsenom, vor veni la Arhanghelsk pentru a participa la conferința „Arctica – teritoriul dialogului”. În luna aprilie, ministrul comerțului Monica Meland va veni la Moscova, unde se va întâlni cu ministrul rus al Resurselor Naturale, Serghei Donskoi.

FSB împotriva Barents Observer

Nu este prima data cand FSB îi hartuieste pe jurnalistii de la Barents Observer. În 2015, serviciile de securitate ruse au pus presiuni asupra oficialilor norvegieni sa închida publicația. Un reprezentant al guvernului norvegian, care a ramas anonim, a dezvaluit acest lucru postului norvegian NRK. La acea data, Barents Observator era deținut de către Secretariatul Barents al Norvegiei, care la rândul său este controlat de către autoritățile regionale.

În același timp, împotriva publicației s-a exprimat și consulul general rus în Kirkenes, Mikhail Noskov. În discursul său de la o conferință pe tema jurnalismului regional din 2014, el a supus Barents Observer unei critici acerbe pentru modul in care publicatia abordeaza subiectele.

Mai târziu, ziarul a fost obiectul unei presiuni din partea autorităților regionale norvegiene, care au dorit să-l priveze de independență editorială. Potrivit guvernatorului Finnmark, libertatea jurnalistică a Barents Observer putea „afecta cooperarea transfrontalieră în regiune”. Thomas Nilsen a fost concediat în octombrie 2015 și împreună cu alți membri ai personalului editorial au recreat Barents Observer. Un an mai târziu, în octombrie 2016, a fost reluata si versiunea rusă a site-ului.

Interdictia FSB pentru intrarea lui Thomas Nielsen in Rusia nu are precedent în Norvegia și este unul dintre foarte puținele cazuri internaționale de acest gen. 

paginaderusia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *