CSI / Rusia

Emisarul Vaticanului s-a întâlnit la Moscova cu comisarul rus pentru drepturile copiilor, vizat de un mandat de arestare emis de CPI

Emisarul papei Francisc pentru pace în Ucraina, cardinal italian Matteo Zuppi, s-a întâlnit joi, 29 iunie, la Moscova cu comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga (CPI) pentru ”deportarea ilegală” de copii din Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

”Am discutat chestiuni umanitare legate de operaţiunile militare şi de protecţia drepturilor copiilor”, a declarat oficialul rus pe canalul de Telegram, însoţind mesajul său de mai multe fotografii cu cardinalul italian.

”Sunt sigură că dragostea şi mila creştine vor ajuta la dialog şi la înţelegerea reciprocă”, a mai adăugat ea.

Vizita cardinalului Matteo Zuppi în Ucraina, la începutul lunii iunie, nu a condus la un progres în soluţionarea conflictului cu Rusia, însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a subliniat totuşi că ”Sfântul Scaun poate aduce o contribuţie eficientă” la eliberarea prizonierilor de război ucraineni şi la întoarcerea în Ucraina a copiilor ”deportaţi”, potrivit Kievului, către Rusia.

Kievul a anunţat că cel puţin 20.000 de minori au fost duşi ilegal în Rusia.

Vă amintim că Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis la mijlocul lunii martie un mandat de arestare istoric împotriva lui Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, considerându-i presupuşi responsabili pentru ”crima de război de deportare ilegală” a acestor minori ucraineni.

Moscova respinge toate aceste acuzaţii şi susţine că i-a ”salvat” pe aceşti copii din zonele de conflict şi că a pus în aplicare proceduri pentru a-i reuni cu familiile lor.

De asemenea, Matteo Zuppi urmează să se întâlnească joi după-amiază cu patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia şi aliat al preşedintelui Vladimir Putin.

El urmează să participe, totodată, la o slujbă religioasă catolică joi seara la Catedrala Catolică din Moscova, înainte de a se întoarce la Roma vineri după-amiază.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *