Actualitate

Enclava din stânga Nistrului s-a pomenit în rahat la propriu. Sturza: Disperarea separatiștilor. Rusia – la ani lumină de Transnistria

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul premier, Ion Sturza explică cum enclava din stânga Nistrului s-a pomenit în rahat la propriu.

„În anul 1999, liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, mă amenința – «Господин Стурза, если я захочу, вы там в Кишиневе будете плавать в говне». Amenința cu întreruperea curentului. Și l-a întrerupt sub aplauzele unora de la Chișinău, care tare își mai doreau ca eu să plec din funcție. Ei, astăzi se pare că moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu. Și scriu scrisori în disperare. Iată că și Lavrov vrea „reglementare”. Urgent. Ce anume știm din planul Kozak – federație asimetrică cu drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din „oficiu” și preluarea datoriilor transnistrene de vreo 10(!) miliarde de dolari la datoria de stat”, susține Sturza.

Disperarea separatiștilor vine de la faptul că Rusia s-a pomenit din cauza războiului din Ucraina la „ani-lumină” de Transnistria, iar Moldova – „nesperat” de aproape și extrem, existențial de necesară, scrie Bani.md.

„Astăzi nimic nu se mișcă decât prin și cu consimțământul Chișinăului. Inclusiv gazul și curentul electric. Единое окно. Vor să întrerupă livrările? Nu au decât! Malul drept are alternative tehnice și comerciale. Provocări militare? Ucraina ține în regiune 10 mii de militari dornici de acțiune. Evident, Doamne ferește pentru toți”, a conchis el.

De asemeena, Sturza se întreabă dacă Republica Moldova ar trebui să se grăbească cu „reglementarea”? Să facem concesii majore?

„Nu cred. Să mai așteptăm nițel, dacă tot am așteptat și am fost umiliți atâția ani. E bine și așa, cu toții vom avea gaz și curent la iarnă. De asta vor avea grijă chiar rușii. La primăvară ne apucăm de reglementare. Pe condițiile Chișinăului”, a mai precizat ex-premierul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Moldova are nevoe de un Prim-ministru compitent. Cunoastem,ca d-l Sturza chindva a anuntat ,ca n mai doreste sa fie ministru de rezerva. Timpul trece,situatiea sa schimbat cardinal in lume si in zona noastra.Acum Moldova are nevoe ca niciodata de aceasta persoana cu mare experenta .MAiA SANDU faceti remanieri in guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *