Actualitate

Energia electrică şi gazul natural s-ar putea scumpi

„În 2012, a fost stabilit un curs calculat de 11.83 de bani. Azi, acest curs este altul, mult mai mare, şi evident impactul este esenţial şi necesită a fi luat în calcul pentru a fi readuse cheltuielile suportate de întreprindere. Această problemă este mai mult decât acutală şi sperăm că ANRE o va soluţiona în termen rezonabil”, a spus șeful serviciului de presă al Gas Natural Fenosa, Vasile Gribincea.

Potrivit ANRE, acum, Gas Natural Fenosa cumpără un kilowat de curent electric la un tarif de 1 leu şi 10 bani. Din acest tarif, 80 la sută este preţul de import, iar un kilowat costă circa 7 cenţi la un curs de schimb al dolarului de 11 lei şi 83 de bani. Furnizorul mai adaugă încă aproximativ 9 bani la cheltuieli de transport şi 33 de bani la costurile de distribuţie. În medie, Fenosa vinde un kilowat de energie cu 1,52 de bani. Şeful Direcţiei politici tarifare din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică a explicat că, odată cu devalorizarea leului, preţul de import al enerigiei electrice a crescut cu 40 la sută.

Alexandru Mija, şef, Direcţia Politică Tarifară şi Analiză Economică, ANRE a afirmat: „Dacă luam de la 1 ianuarie până azi, cursul este de 16.06, asta cu 35% la mare sau dacă luăm la cel de ziua de azi 17.07 este cu 44 % mai mare decât cel inclus în tarif. Evident că asta este o cauză importantă pentru modificarea tarifului”.

Totodată, ANRE nu exclude o eventuală majorare şi a tarifului la gazele naturale. Anul trecut, cumpăram gaze la un preţ de 395 de dolari la un curs de 11 lei şi 90 de bani, însemnând 4.700 de lei mia de metri cubi. Începând cu 1 ianuarie 2015, Moldova cumpără gaze mai ieftine la preţ de 332 de dolari o mie de metri cubi, dar deja la un curs mai mare de 16 lei şi 7 bani, echivalent cu 5.400 de lei. Deşi costurile pentru transport, distribuţie, precum şi alte pierderi ajung la o mie de lei, tariful pentru consumatorul final nu a fost afectat şi rămâne de circa 5.700 de lei.

Alexandru Mija, şef, Direcţia Politică Tarifară şi Analiză Economică, ANRE: „Devalorizarea leului este mai mare decât această diminuare. În lei moldoveneşti, preţul la gazele naturale este mai scump cu 13 procente decât cel inclus în tarif. Ar putea să se scumpească? – Da, există această probabilitate, dar deocamdată, nu avem adresare de la Moldova Gaz”.

Pentru mâine, BNM a stablit un curs de 17 lei şi 25 de bani pentru un dolar şi de 19 lei şi 98 de bani pentru un euro. Precizăm că, ieri BNM a intervenit pe piaţa valutară cu 25 de milioane de dolari.

Sursa: tv7.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *