CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Erdogan: Occidentul ”trebuie să-şi respecte promisiunile” făcute în vederea exportului cerealelor ucrainene la Marea Neagră. „Dacă se extinde războiul la Marea neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”

Soluţia exportului cerealelor ucrainene la Marea Neagră ”depinde de ţările din Occident care trebuie să-şi respecte promisiunile”, cere preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, relatează News.ro.

”Cred că o soluţie poate să fie găsită”, a subliniat liderul turc, evocând o convorbire la telefon recentă cu omologul său rus Vladimir Putin, care a refuzat să prelungească Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, garantat de ONU şi Turcia, care a expirat la 17 iulie.

”Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, noi am luat la cunoştinţă cerinţele Rusiei”, a anunţat marţi seara preşedintele Erdogan, fără să prezinte vreun detaliu, în faţa Conferinţei Ambasadorilor la Ankara.

”Soluţia acestei probleme depinde de respectarea de către ţările din Occident a promisiunilor lor. Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive creată de către «Iniţiativa Mării Negre» într-un armistiţiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate”, a acuzat el.

De asemenea, Rusia a cerut ridicarea obstacolelor legate de sancţiunile impuse de Occident exportului produselor agricole ruseşti şi fertilizatorilor.

”Poziţia noastră aici este clară”, a subliniat Erdogan, care l-a sunat pe Putin săptămâna trecută cu scopul de a ”evita escaladarea”.

”Dacă se extinde războiul la Marea Neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”, a mai avertizat Erdogan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *