CSI / RusiaIntegrare Europeană

Erdogan susține că a reușit să-l convingă pe Putin să revină în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene. „Încrederea şi respectul dintre noi ne încurajează să facem acest gen de pași”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a explicat joi, 10 noiembrie, că a reuşit să îl convingă pe Vladimir Putin să revină în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene datorită ”încrederii şi solidarităţii” instaurate între ei, informează AFP și Agerpres.

”Nu am fi putut face aceasta dacă nu ar fi existat încredere între noi”, a afirmat președintele turc, răspunzându-i unui jurnalist care l-a întrebat cum a reuşit să-l convingă pe Putin să-şi reia participarea la acord, indispensabilă pentru a continua exporturile agricole din Ucraina.

”Încrederea şi respectul dintre noi ne încurajează să facem acest gen de paşi. Asta a funcţionat până în prezent. Solidaritatea dintre noi, în domenii precum energia nucleară, (…) iniţiativele din industria apărării, (toate) alimentează respectul dintre noi”, a declarat Erdogan.

Turcia furnizează drone de luptă Ucrainei, dar, ea a achiziţionat de asemenea un sistem de apărare antirachetă rus S-400 şi o centrală nucleară este în curs de a fi construită de Rusia în sudul Turciei, potrivit AFP.

Menționăm că Ankara a început marţi să plătească gazul rusesc în ruble, potrivit ministrului energiei, conform unui acord încheiat vara aceasta şi care vizează aproximativ un sfert din livrări.

Membră NATO, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei, afirmându-şi în acelaşi timp sprijinul pentru Ucraina şi încercând să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova.

De asemenea, Erdogan a ordonat luna trecută guvernului său să înceapă să lucreze la ”hub-ul gazier” pe care i l-a propus Putin, pentru a exporta gaz rusesc spre Europa.

Exporturile de cereale ucrainene pe culoare umanitare din Marea Neagră au fost reluate în luna noiembrie, în urma unei convorbiri între Erdogan şi Putin, după câteva zile în care Rusia îşi suspendase participarea la acest acord.

Fiind întrebat despre perspectivele negocierilor dintre Moscova şi Kiev, în timpul unei conferinţe de presă înainte de a pleca într-o vizită oficială în Uzbekistan pentru un summit al statelor turcice, Erdogan a spus că decizia Rusiei de a-şi retrage trupele din oraşul Herson din sudul Ucrainei constituie un pas pozitiv.

Vă amintim că miercuri, 9 noimebrie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat trupelor Moscovei care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei regiuni.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *