Internațional

Turcia a început să plătească gazele rusești în ruble

Turcia, țară membră NATO, a început să plătească parțial importurile de gaz natural rusesc în ruble, procesul urmând să se accelereze în următoarele luni, potrivit ministrului turc al Energiei, Fatih Donmez, citat de Interfax.

„De aproape 5-6 ani, ambii lideri (n.r. președinții Putin și Erdogan) și-au exprimat mereu intenția de a deschide calea tranzacționării în monede naționale. În acest moment, procesul este ușor accelerat, s-a ajuns la un acord la ultima noastră întâlnire”, a declarat Donmez în cadrul unui interviu acordat televiziunii turce TRT Haber.

„În acest sens, desigur, este necesară efectuarea unor lucrări tehnice. Tranzacționarea cu ruble a început parțial. Vom vedea acest lucru puțin mai intens în lunile următoare. Există un consens în această problemă de ambele părți”, a precizat el.

Erdogan a anunțat personal că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble

Vladimir Putin a propus Turciei să construiască un hub energetic în care să fie aduse și gaze naturale rusești în data de 12 octombrie, după exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie, relatează Hotnews.

La doar două zile după oferta publică făcută de Putin, președintele turc a ordonat guvernului său să înceapă construcțiile la hub-ul de gaze naturale, deși încă nu se ajunsese la niciun acord oficial cu Rusia în acest sens.

Mai multe țări europene, inclusiv Franța, au denunțat planul ruso-turc, Palatul Elysée afirmând că acesta nu are niciun sens din moment ce UE încearcă să își reducă dependența față de gazul rusesc.

Recep Erdogan anunțase personal încă din luna august că Turcia va plăti gazul rusesc în ruble deși nu se află pe lista „țărilor neprietenoase” cărora Putin le-a pretins acest lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *