UE / Nato

Eșec la testarea sistemului Patriot în poligonul de la Capul Midia. România a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot

Exerciţiul cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 s-a desfăşurat miercuri, 15 noiembrie, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori, la poligonul Capu Midia. Au fost lansate trei rachete pentru combaterea ameninţărilor aeriene, simulate prin drone, însă cea de a treia lansare a avut loc cu o întârziere de circa o oră din cauza unei probleme tehnice.

În cadrul evenimentului, sistemul de lansare a pierdut legătura cu una dintre rachete, aşa că a lansat automat o altă rachetă. Probleme au fost şi la cea de-a treia lansare, amânată timp de o oră.

“Ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică zic eu minoră, practic s-a pierdut legătura între cabina de control al angajării și unul dintre lansatoare. Eu văd acest incident ca o oportunitate”, a declarat Virgil Toșa, comandantul Regimentului 74 Patriot.

“Problema tehnică care ne duce la o mică întârziere pentru lansarea numărul 3 va fi remediată și cred că și asta e o parte importantă a procesului de verificare a sistemului”, a explicat, la rândul lui, Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

România a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot

Sistemul Patriot este cel mai performant sistem sol-aer care există în acest moment şi a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020. Ţara noastră a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari pentru şapte sisteme Patriot, dar până în prezent au fost livrate doar patru. Cât despre problemele de azi, autorităţile spun că sunt, de fapt, oportunităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu e un esec. Acest lucru se intampla pe fondul neutilizarii zi de zi a sistemului. Practic, militarii nu au invatat sa-l folosesca precum un autoturism nou, caruia nu ii cunosti toate butoanele. Ce nu a functionat la Patriot ? Au fost niste senzori vinovati. De fapt militarii nu au stiut cum sa faca acei senzori sa functioneze corect, ceea ce inseamna ca ei nu cunost suficient de bine sistemul Patriot pt ca nici nu au mai tras cu el pana acum, fiind prima data. Stiti cum e: sa nu il folosim, ca e prea scumpa o racheta pe care o consumam. Lipsa de bani duce si la asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *