„Este nevoie de un studiu științific foarte amplu”: Rusia dă un nou semnal că ar putea incrimina „rusofobia”
Conceptul de rusofobie ar trebui să fie consacrat în legislația rusă iar răspunderea penală ar trebui stabilită pentru „activitățile rusofobe”, a declarat vineri ministrul adjunct al Justiției de la Moscova Andrei Loghinov, citat de TASS și Hotnews.
„Destul de clar, susțin necesitatea de a consacra în legislația noastră rusă conceptul de rusofobie, formarea de mecanisme, prevenirea difuzării de informații ostile Rusiei și stabilirea responsabilității pentru activitățile rusofobe”, a spus Loghinov în timpul unui discurs susținut la conferința „Rusofobia: Nazismul secolului XXI” organizată în cadrul forumului juridic internațional de la Sankt Petersburg.
Oficialul rus a mai spus că rusofobia „este un fenomen” care „are propria sa istorie”.
„Vreau să atrag atenția asupra faptului că identitatea rusă este cea care se află în centrul tuturor acestor eforturi rusofobe (…) Dacă vorbim despre rusofobie ca fenomen, înțelegem că este un complex de fenomene false, interconectate și având propria lor istorie”, a spus el.
Loghinov a mai declarat că pentru ca Rusia să își formeze o idee foarte clară privind amploarea rusofobiei și cauzele sale, „este necesar un studiu foarte amplu, științific și fundamental al acestei probleme”.
Și comisarul rus pentru drepturile omului vrea incriminarea „rusofobiei”
Amintim că în luna martie a acestui an comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a anunțat că va propune completarea legislației ruse pentru a incrimina „rusofobia”.
„În general, există temeiuri legale pentru rezolvarea acestei probleme astăzi – există articolul 282 din Codul Penal, care vorbește despre acțiuni cu caracter discriminatoriu pe baza naționalității, și există articolul 12 din Codul Penal, care vorbește despre răspunderea cetățenilor străini pentru acțiuni care provoacă daune cetățenilor noștri”, a declarat ea la televiziunea Rossiya-24 pe 3 martie.
„Dar, în practică, aceste norme nu funcționează suficient”, a deplâns ea, adăugând că este de părere că „sunt necesare formulări speciale care să se concentreze asupra rusofobiei în general, nu doar ca o infracțiune periculoasă din punct de vedere social”.
Moskalkova a amintit în acest sens că președintele Vladimir Putin a dat instrucțiuni în luna decembrie a anului trecut ca legislația să fie modificată pentru a „consacra” răspunderea penală pentru „manifestările rusofobe”.
După declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut, Rusia a acuzat mai multe state de „rusofobie” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a poziționării față de conflict sau a demolării unor monumente sovietice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
RUsia si rusofonii dar si rusofilii trebuie sa scape de fumurile imperiale create artifical din creierii lor si atunci nimeni nu mai are nimic cu ei. Pana atunci au devenit un paria al lumii si neica nima in drum tinta ironiilor si bataii de joc a tuturor. Vrea respoect atunci trebuie sa trateze cu respect.
Corect. Nimeni nu e rusofob, cum nimeni nu a fost si nu este germanofob. Zecile, sau chiar sutele de popoare, care au avut de-a face cu imperialismul rusesc, detesta exact asta: imperialismul rusesc. Asa cum altii au avut puterea sa recunoasca si sa-si ceara iertare, pe rusi ce-i impiedica sa o faca? Cum sa-l respecti pe cel care vine, iti fura casa, iti omoara sau deporteaza rudele si te obliga sa spui ca te-a eliberat?
Pentru a-ti cere iertare (si nu intamplator limba romana a mostenit si modificat sensul initial din latinescul libertare = eliberare) trebuie sa fii cu adevarat foarte puternic.
Sunr rusofob pentru ca sunt roman. Rusofobia e expresia atavismului cultural, e reactia organica la barbaria rusilor, un neam ticalos si arogant specialiazat in rapt teritorial, crima, jaf si schingiuiri. Rusofobia e strigatul generatiilor de romani care au patimit sub cnutul rusului slavofil sau bolsevic.
”Conceptul de rusofobie ar trebui să fie consacrat în legislația rusă…” Dar ce înseamnă ”fobie” și mai precis, ”rusofobie”? Fobie, în limba greacă phobos, înseamnă frică, teamă extremă față de anumite obiecte, ființe, locuri sau situații. In medicină și psihologie, înseamnă o stare bolnăvicioasă de frică, teamă inexplicabilă, exagerată, reacție de autoapărare prin proiectarea unui conflict interior asupra unui anumit obiect. Fobia nu este întotdeauna legată de o boală psihică. Ea poate fi provocată de experințe traumatice, consum de substanțe halucinogene, conviețuire cu persoane marcate de fobii. Teama este în principiu o reacție naturală în fața unui pericol. Ce ar putea însemna ”rusofobia”? Din punct de vedere lingvistic înseamnă ”teamă față de ceea ce este rusesc”. Deci nu e vorba de ”ostilitate”, sfidare, dispreț, subestimare… Asocierea cuvintelor ”teamă” și ”rus”, rusofobia, este meniul inuman și traumatizant, împachetat cu dispreț, aroganță, cinism și violență extremă, pe care zeii Kremlinului îl oferă cu istorică generozitate tuturor celor care NU sunt rusofobi, adică nu le este teamă, nu acceptă mendrele protipendadei psihopate din paradisul rusesc. Pentru ca circul anacronic să fie desăvârșit, trebuie să fie ”consacrat”, legiferat, pentru toată suflarea pământului, în veacul veacului. Aceasta este întrebarea: a fi sau a nu fi… rusofob? ”To bi or not to bi?”
Termenul de rusofobie are o oarecare notorietate prin prisma faptului ca muscalii il flutura de la tribuna kremlinului in timp ce latra ultragiati prefacandu-se ca nu pricep motivele respingerii a tot ce rusesc. De fapt, termenul de antirusism e mult mai aproape de realitate. Fobia, mai degraba e la timpul trecut. La timpul prezent e senzatia puternica de voma, reactie viscerala la ce vine din “russkiy mir”, ostilitate si dispret. Cuvantul rusia reverbereaza puternic cu damful de samagon, sange inchegat si sosete nespalate.