Experții apreciază cu nota 3 din 5 Moldova care se vrea în Europa
Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul conferinței de presă cu privire la studiul „Integrarea Europeană: Un pas înainte și doi înapoi?” de monitorizare a progresului în implementarea Planului. De altfel, progresul integrării europene a RM a fost apreciat cu nota 3 din 5 puncte, de către realizatorii studiului.
În perioada 2005-2012 a fost redus numărul procedurilor necesare la stabilirea societăților, timpul necesar și costul pentru perfectarea acestora, aceasta reflectându-se și în evoluția Republicii Moldova în cadrul ratingului „Doing Business”. Astfel, dacă în 2008 RM ocupa locul 103, atunci în 2013 aceasta deține locul 83. De asemenea, în perioada de referință, companiile străine au fost tratate de către autorități pe picior de egalitate cu companiile locale, ceea ce asigură un cadru investițional prietenos pentru companii, indiferent de originea capitalului. Totuși, la acest capitol au fost înregistrate și anumite restanțe în ceea ce privește imposibilitatea investitorilor străini de a cumpăra terenuri, protejarea companiilor locale prin taxele de salvgardare sau procesele de achiziții publice, care le avantajează față de companiile străine pe anumite domenii.
Dacă e să ne referim la politicile macroeconomice și macrofinanciare, principalele realizări s-au înregistrat pe planul eficientizării proceselor bugetare și a planificării cheltuielilor publice, precum și raționalizarea prestațiilor sociale și trecerea Băncii Naționale a Moldovei la regimul țintire a inflației. Totodată, a fost redusă și ponderea datoriei de stat în PIB, de la 35 la sută în 2005 până la 22 la sută în 2012.
Potrivit directorului executiv „EXPERT-GRUP”, Adrian Lupușor, rezultate negative au fost înregistrate la obținerea documentelor necesare pentru desfășurarea activității antreprenoriale. „Nivelul de birocrație a rămas unul destul de înalt, în special la capitolul obținerii autorizațiilor de construcție și a perfectării procedurilor de export”, a menționat Adrian Lupușor.
De asemenea, acesta a subliniat că RM a rămas dependentă de granturile externe, care, la moment, constituie ce-a de-a treia sursă de venit la bugetul de stat.
În urma monitorizării s-a stabilit că politica industrială, transportul, aspectele sanitare şi fitosanitare, cooperarea pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi supremaţia legii au înregistrat cele mai mici performanțe.
Astfel, standardele sanitare și fitosanitare constituie principalele bariere de acces a producătorilor autohtoni pe piața europeană. Rezultatele scontate pe dimensiunea soluționării conflictului transnistrean nu au fost atinse atât din cauza atitudinii necooperante din partea autorităților transnistrene care au refuzat în mod constant să accepte discuții oficiale privind elaborarea statutului juridic al regiunii în cadrul constituțional al R. Moldova, precum și al conflictelor din cadrul coaliției de guvernământ. Lipsa transparenței procedurilor de efectuare a tenderelor pentru reparația drumurilor și a unui sistem eficient de audit tehnic, precum și lipsa calității lucrărilor a cauzat mari deficiențe în domeniul transporturilor.
Studiul „Integrarea Europeană: Un pas înainte și doi înapoi?” a fost realizat de către Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în colaborare cu Centrul Analitic Independent „EXPERT-GRUP” finanțat de către Fundația Soros Moldova în cadrul programului Buna Guvernare.
Totodată, astăzi a fost lansată pagina web www.euromonitor.md care va servi drept un instrument de informare și documentare a publicului pe marginea succeselor și insucceselor guvernului în ce privește procesul de integrare europeană.
Timpul.md (E.P.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!