ExterneUcraina

Experții confirmă că racheta care a ucis doi civili în Polonia era ucraineană. Kievul neagă incidentul

Experţi polonezi au confirmat că racheta care a ucis doi oameni dintr-un sat din sudul Poloniei în noiembrie anul trecut a fost lansată de Ucraina, a relatat cotidianul polonez Rzeczpospolita, consemnează marţi agenţia Reuters.

Explozia rachetei în Polonia, stat membru al NATO, a generat temeri că războiul din Ucraina ar putea degenera într-un conflict mai amplu, care să determine invocarea clauzei de apărare reciprocă a Alianţei nord-atlantice, dar Varşovia şi NATO au spus atunci că se crede că e vorba de o rachetă ucraineană rătăcită, disipând preocupările privind o escaladare a conflictului.

Surse informate în legătură cu ancheta au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta aterizată în satul Przewodow a fost o rachetă S-300 5-W-55 de apărare aeriană trasă dinspre teritoriul ucrainean.

Ucraina neagă incidentul.

”Această rachetă are o rază de 75 până la 90 de kilometri”, a menţionat o sursă pentru ziarul citat, adăugând că ”la momentul respectiv poziţiile ruse se aflau într-un punct de unde nicio rachetă rusească nu putea să ajungă la Przewodow”.

Ucraina a negat că o rachetă a sa a aterizat în Polonia.

Rzeczpospolita a mai relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziţia anchetatorilor polonezi.

Lukasz Lapczynski, purtător de cuvânt al procuraturii poloneze, a declarat pentru ziar că procurorul general a primit opinia experţilor, dar nu îi dezvăluie conţinutul întrucât acesta este confidenţial, notează Agerpres, scitat de stirileprotv.ro.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *