CSI / RusiaRăzboi

Explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Președintele Ucrainei cere noi sancțiuni împotriva Moscovei

După atacurile ocupanților de joi, 26 ianuarie, în care au murit 11 persoane, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și vrea ca aliații să furnizeze Ucrainei mai multe arme. AIEA face un apel pentru securitate, după ce au fost raportate explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Polonia a anunțat că ar vota pentru trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

După loviturile mortale de rachete de joi, președintele Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și vrea ca aliații să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

„Această agresiune rusă poate și ar trebui oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care ne protejează cerul. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice. Și arme legale – trebuie să muncim și mai mult pentru a stabili un tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a spus el în discursul de joi seara.

Ucraina a fost joi ţinta unor noi bombardamente grele din partea forţelor ruse, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 11 răniţi, care au cauzat, de asemenea, pene de curent, scrie Digi24.

În acest moment, „11 persoane au fost rănite şi, din păcate, alte 11 au murit”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare, Oleksandr Horuneji, potrivit căruia cele mai importante pagube s-au înregistrat în regiunea Kiev.

Un bilanţ local anterior menţiona un mort şi doi răniţi în capitală, potrivit primarului Vitali Kliciko. În discursul său zilnic, liderul de la Kiev a recunoscut că „există restricţii de energie electrică în majoritatea regiunilor noastre”, dar a asigurat că se fac eforturi pentru a repara reţeaua cât mai curând posibil.

Conform comandantului şef al forţelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, Rusia a tras joi 55 de rachete, dintre care „47 au fost distruse, inclusiv 20” la periferia Kievului. De asemenea, au fost doborâte peste noapte 24 de drone Shahed.

Întreruperi de curent s-au produs la Kiev şi în alte regiuni, după ce câteva centrale energetice au fost „atinse”, Rusia încercând să provoace „un colaps sistemic” al reţelei naţionale de electricitate, a declarat ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.

În Odesa, în pofida „dificultăţilor”, curentul a fost restabilit la ora 13:00 GMT în „spitale” şi pentru „celelalte infrastructuri esenţiale ale oraşului”, a anunţat compania privată de electricitate DTEK.

Atacurile din apropierea oraş-port Odesa au avut loc cu puţin timp înainte sosirii, joi dimineaţa, a şefei diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, pentru a discuta cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

După o serie de eşecuri militare la sol la sfârşitul verii şi toamna, Rusia a început în octombrie să atace în mod regulat transformatoarele şi centralele electrice ale Ucrainei, lăsând de fiecare dată milioane de civili în întuneric şi în frig.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că au fost raportate joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporijie, ocupată de ruși din Ucraina, și a reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei, scrie The Guardian. 

Între timp, Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, spune despre precizările AIEA că sunt nefondate.

Premierul Ucrainei Denys Shmyhal a declarat că atacurile Rusiei au vizat centralele energetice.

„Am ținut astăzi o întâlnire urgentă despre situația energetică – despre lipsurile care apar și lucrările de reparații după grevele teroriștilor. Echipele de reparații lucrează în acele șantiere”, a declarat Zelenski joi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *