Exportatorii de legume şi fructe aşteaptă dispoziţia Moscovei

Amintim că acum trei săptămâni, în mod unilateral, „Rosselhoznadzor” a redus lista celor 177 de companii care aveau dreptul să exporte legume şi fructe în Rusia la doar 33, fără a purta negocieri cu partea moldovenească. Atunci, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, declarase în cadrul unei conferinţe de presă că lista nouă şi redusă a fost stabilită în mod unilateral de către partenerii ruşi şi transmisă prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Experţii de la „Rospotrebnadzor” motivau limitarea numărului de firme exportatoare prin faptul că merele moldoveneşti ar conţine pesticide şi nitraţi, ceea ce, potrivit ministrului, nu corespunde adevărului, mai cu seamă că firmele ruseşti cu care colaborează cele moldoveneşti nu avuseseră astfel de pretenţii.
Solicitat de TIMPUL, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, a declarat că, începând cu luna iunie, a accesat în permanenţă site-ul „Rosselhoznadzor”-ului, dar n-a găsit nicio informaţie legată de problema calităţii merelor din R. Moldova. „Nu înţeleg de unde au apărut pretenţiile faţă de merele noastre. Este absolut neclar cum şi de către cine au fost selectate cele 33 companii cu dreptul de export, dintre care doar trei au practicat exportul de mere în Federaţia Rusă. De unde cunoaşte „Rosselhoznadzor”-ul că aceste firme sunt cele mai bune? E cu totul absurd faptul că au fost excluşi din listă producători şi exportatori care dispun de livezi, frigidere şi experienţa necesară. Deocamdată nu ştim cine stă în spatele acestor acţiuni”, a spus Alexandru Slusari.
Începând cu 27 august, Serviciul vamal al Federaţiei Ruse a început să blocheze tirurile cu mere ale exportatorilor din R. Moldova, cu excepţia celor 33. După intervenţia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, afirmă Slusari, „Rosselhoznadzor” a căzut de acord să permită tuturor agenţilor economici din R. Moldova să exporte mere până la soluţionarea litigiului şi până la întocmirea listei definitive, coordonată cu această instituţie.
Actualmente, exportul este deschis pentru toate firmele. Deunăzi seara, ministerul nostru de resort a expediat „Rosselhoznadzor”-ului lista celor 140 de companii, actualizată, verificată şi coordonată cu diferite asociaţii de profil. „Noi aşteptăm rezultatele unei anchete interne efectuate în cadrul ministerului nostru pentru a afla de unde au apărut cele 33 de firme. Până atunci consider că aceasta a fost o tentativă de blocare de către unii funcţionari de la noi a exportului de mere către Federaţia Rusă”, a menţionat preşedintele „UniAgroProtect”.