Expoziție permanentă
Ei, bine, Clujul are un astfel de obiectiv. Am citit recent pe un site că ar fi unic în Europa, eu vă spun că e unic în lume. E vorba de biserica ortodoxă Schimbarea la faţă. Vorbim de o biserică mult mai puțin vizibilă din exterior decât catedrala romano-catolică Sfântul Mihail, o frumusețe arhitecturală din centrul orașului.
La doar cinci minute de acolo, pe Bulevardul Eroilor, un pic mai departe de librăria Book Corner, pe partea cealaltă, printre alte case, vedem o biserică ortodoxă. Această biserică va fi în câțiva ani motivul pentru care turiștii și iubitorii artei vor invada orașul. Interiorul este realizat de Marko Ivan Rupnik, preot iezuit şi pictor al Vaticanului, și de Silviu Oravitzan, artist plastic din Timişoara. Rupnik a pus mozaic, Oravitzan a realizat iconostasul. Din câte știu, cei doi artiști s-au cunoscut în New York, unde lucrările lui Oravitzan au fost expuse cu cele ale lui Salvador Dali.
Interiorul bisericii e absolut fascinant, rămâi fără cuvinte. Iar Rupnik a reușit foarte bine să preia motivele luminii și ale crucii folosite de Oravitzan în realizarea iconostasului, care e finalizat de aproximativ 10 ani. Mozaicul mural nu e încă terminat, dar e suficient încât să prevestească forma finală a operei celor doi artiști. O capodoperă a artei în general și a artei bisericești în special. Ca să nu mai spun că atât strana, cât și băncile din interiorul bisericii au încercat să respecte modelul propus de cei doi mari artiști.
Acum câteva săptămâni, când am vizitat biserica, ne-am întâlnit așa cum rareori se întâmplă, chiar în apropiere cu familia Galaicu-Păun. I-am invitat și pe ei să vadă interiorul bisericii. Văzând încântarea lor, am fost eu însămi și mai entuziasmată, de parcă aș fi avut vreun merit că o astfel de biserică există și eu o știu. Privind poți înțelege la ce s-a referit textul Evangheliei când ne-a vorbit de înmulțirea talanților: Rupnik și Oravitzan au întors lui Dumnezeu talanţii lor nu îndoit, ci însutit.
Tocmai de aceea am hotărât să vă împărtășesc acest lucru. Să fac o recomandare pentru toți cei care vor trece prin centrul Clujului. Mergeți să admirați o teologie în imagini, o artă de o frumusețe covârșitoare, ca peste ani, când veți auzi despre „pictura" bisericii ortodoxe Schimbarea la Față din Cluj, să puteți spune: am văzut-o și eu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!