Timpul Local

Fantomele

Nu exista date stiintifice foarte clare referitoare la fantome. In ceea ce le priveste, totul pluteste in nesiguranta, iar existenta lor se bazeaza mai mult pe vechi istorisiri si legende.Fantomele sunt mai mult o creatie a mintii omenesti. Pe vremuri, orice lucru sau fenomen care nu putea fi explicat foarte precis era pus pe seama existentei fantomelor, fie atunci cand batea vantul mai tare ca de obicei, fie cand era cate o noapte fara luna, plina de umbre si zgomote ciudate.

 

 

Se pare, asadar, ca multe lucruri despre fantome sunt nascociri.
Fantomele nu sunt insa o inventie de data recenta. Printre cele mai vechi relatari istorice ale acestora se numara si cele venite din lumea romana. Misticii sunt de parere ca fantomele sunt suflete prea legate de cele pamantesti, care nu reusesc sa se impace cu gandul ca au trecut intr-o alta dimensiune, in care nu mai au corp. Dezorientate, ele cauta sa revina si bantuie de o parte si de alta a granitei dintre cele doua lumi, pana isi vor intelege destinul.
Dintr-o alta perspectiva, fantomele fac parte din gama de fenomene paranormale reunite, generic, sub numele de aparitii. Parapsihologii le definesc drept „efectul de materializare completa sau partiala a unui subiect viu sau defunct (oameni sau animale)”. Mai departe, lucrurile se complica, in sensul in care nu toti sunt de acord asupra conditiilor speciale in care poate avea loc o „concretizare”. Fara a intra prea mult in teorie, e de precizat ca acest lucru inseamna ca, in locurile considerate „bantuite”, masuratorile au detectat modificari ale temperaturii si ale intensitatii campului magnetic. Astfel, vanatorii moderni de fantome si-au pus la punct un intreg arsenal de instrumente cu care sa poata detecta aparitiile fantomatice.
Nu toti cercetatorii accepta insa existenta fantomelor. Unii le explica fie prin iluzii optice, fie prin halucinatii. Scepticii insa sustin ca la mijloc este o problema de perceptie, dublata de una de interpretare, toate acestea avand loc pe fondul unor superstitii inca foarte puternice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *