Actualitate

Federația Rusă își va alege duminică Putin(ul)

Duminică, 18 martie, în Rusia vor avea loc alegeri prezidențiale. Principalul favorit rămâne a fi Vladimir Putin, care va avea șapte contracandidați, cotați cu șanse foarte mici la victorie, după ce Aleksei Navalnîi, principalul opozant al liderului de la Kremlin, a fost declarat neeligibil.

Aleksei Navalnîi, marele absent

Cunoscut pentru anchetele sale asupra corupţiei în rândul elitelor, distribuite masiv pe reţelele sociale, Navalnîi, un jurist charismatic, a surprins prin manifestaţiile de amploare, organizate împotriva puterii ruse, anul trecut. La vârsta de 41 de ani, el şi-a confirmat statutul de opozant principal faţă de Kremlin, fiind singurul politician rus, capabil să mobilizeze zeci de mii de persoane împotriva puterii, scrie AFP. Însă alegerile nu vor permite evaluarea popularităţii sale reale la nivelul întregii ţări, deoarece candidatura sa a fost respinsă de Comisia Electorală de la Moscova din cauza unei condamnări judiciare, pe care el o denunţă ca fiind fabricată.

După ce a pierdut șansa de a candida, Aleksei Navalnîi a îndemnat la boicotarea scrutinului, a promis acţiuni de protest şi intenţionează să trimită observatori care să urmărească fraudele din birourile de vot.

Pavel Grudinin, stalinistul milionar

Candidatura lui Pavel Grudinin, în vârstă de 57 de ani, a produs unele emoţii în Partidul Comunist al Federației Ruse, reprezentat în toate scrutinele prezidențiale de după prăbuşirea URSS de către Ghennadi Ziuganov. Director al „Sofhozului Lenin” – o fermă de fructe ale cărei venituri se cifrează la milioane de dolari, Grudinin este cel mai popular dintre concurenţii lui Putin, rămânând cu toate acestea mult în urma acestuia, la circa 7% intenţii de vot.

Deşi critică unele politici ale guvernului şi îl elogiază pe Stalin, el nu l-a atacat niciodată personal pe Vladimir Putin, pe care, în trecut, chiar l-a susţinut.

Vladimir Jirinovski, scandalagiul populist

Un obişnuit concurent la prezidenţialele ruse, cunoscut pentru multiplele sale declaraţii răsunătoare, Vladimir Jirinovski, 71 de ani, este candidatul tradiţional al Partidului Liberal Democrat, de extremă dreaptă. El se declară antiamerican, antiliberal, anticomunist, dar este considerat de numeroşi observatori drept un opozant fals al Kremlinului, fiind adesea descris drept un clovn în mediile politice ruse. Marginalizat în ultimii ani, Jirinovski nu şi-a pierdut verva de orator. El este creditat cu 5,7% din intenţiile de vot.

Ksenia Sobciak, una „contra tuturor”

Jurnalistă apropiată opoziţiei liberale, fosta vedetă de televiziune Ksenia Sobciak, 36 de ani, s-a lansat în cursa electorală cu sloganul „Contra tuturor”. În privința ei, există voci care denunţă „o acţiune pusă la cale” de Kremlin, pentru a face să fie uitată absenţa lui Navalnîi şi care subliniază legăturile dintre Sobciak şi Putin, care, în 1990, a lucrat alături de tatăl ei, Anatoli, la primăria din Sankt Petersburg. Chiar dacă este creditată cu doar puţin peste 1% din intenţiile de vot, candidatura sa a adus, totuşi, puţină viaţă în nişte alegeri prezidenţiale cu deznodământ ştiut din timp şi a strecurat în mass-mediile federale critici de o rară virulenţă împotriva Kremlinului.

Grigori Iavlinski, veteranul liberal

Unul dintre rarii politicieni de orientare liberală cu anumită greutate în Rusia, Grigori Iavlinski, 65 de ani, a fondat partidul „Iabloko” la scurt timp după destrămarea URSS. Chiar dacă rămâne a fi o voce critică la adresa liderului de la Kremlin, candidatura sa în alegerile prezidenţiale este percepută cu scepticism. Intenţiile de vot în favoarea sa nu depăşesc 1%.

Boris Titov, omul de afaceri

Reprezentant al oamenilor de afaceri din Rusia, Boris Titov, în vârstă de 57 de ani, s-a lansat în cursa electorală fără iluzii în ceea ce priveşte câştigătorul ei, însă în dorinţa de a-l „convinge pe Putin să schimbe economia”. Creditat cu 0,4% din intenţiile de vot, el este favorabil mai multor măsuri de relansare economică şi de normalizare a relaţiilor cu Occidentul.

Serghei Baburin, naţionalistul discret

Preşedinte al partidului naţionalist Uniunea Întregului Popor Rus, Serghei Baburin, 59 de ani, este puţin cunoscut marelui public şi este rareori subiectul unor ştiri în mass-media. Fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, el susţine că luptă de 20 de ani împotriva orientărilor „neoliberale” ale autorităţilor.

Maxim Suraikin, schismaticul comunist

Puţini sunt cei care au auzit vorbindu-se de Maxim Suraikin, 39 de ani, înainte ca acesta să se lanseze în cursa electorală. Fost membru al Partidului Comunist, el a rupt-o cu acesta înainte de a fonda, în 2012, Partidul Comuniştilor din Rusia. Importanţa sa politică este minimă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *