Externe

Femeile afgane nu mai au voie să călătorească neînsoțite

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor din Afganistan a decretat, ieri, că femeile care doresc să călătorească pe distanțe lungi nu mai pot face acest lucru decât dacă sunt însoțite de un bărbat din familia lor. De asemenea, același minister le cere tuturor proprietarilor de vehicule să nu mai accepte la bord femeile care nu poartă vălul islamic.

„Femeile care se deplasează pe o distanță de peste 70 de kilometri nu pot face călătoria decât dacă sunt însoţite de un membru apropiat al familiei!”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, Sadeq Akif Muhajir, precizând că ruda trebuie să fie un bărbat. El a adăugat că vălul islamic va fi obligatoriu, de asemenea, pentru femeile care doresc să se deplaseze în mijloacele de transport. În plus, ministerul le cere oamenilor să nu mai asculte muzică în vehiculele lor.

Talibanii se dezlănțuie
Directiva, popularizată și pe rețelele de socializare, vine la numai câteva săptămâni după ce același minister le-a cerut canalelor afgane de televiziune să înceteze difuzarea dramelor și a telenovelelor în care joacă femei. Mai mult, Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor le-a cerut tuturor jurnalistelor de la posturile de televiziune să poarte vălul islamic atunci când apar pe ecran.

Interpretarea talibanilor cu privire la vălul islamic – ce poate varia de la acoperirea părului sau a feței, până la acoperirea întregului corp – este neclară, în condițiile în care majoritatea femeilor afgane poartă deja un văl pe cap.

Promisiuni pe cale să fie încălcate
De la instalarea la putere, în august, talibanii au impus diverse restricţii femeilor şi fetelor, în pofida faptului că au promis o guvernare mai blândă decât în timpul primului lor mandat, derulat între 1996 și 2001. La vremea respectivă, talibanii le ceruseră femeilor să poarte burqa – voal care le acoperea tot corpul și toată fața. În plus, ele nu aveau voie să iasă din casă decât însoțite de un bărbat și li se interzicea să lucreze și să studieze.

În momentul de față, autoritățile talibane au fost convinse să redeschidă școlile pentru fete, dar multe dintre acestea continuă să nu aibă acces la învățământul liceal. La începutul lunii, gruparea islamistă a emis un decret în numele liderului ei suprem, prin care cere guvernului să aplice drepturile femeilor. Decretul nu menționează însă dreptul la educație al fetelor.

Respectarea drepturilor femeilor este, de altfel, una dintre principalele condiții impuse regimului de la Kabul de către marile puteri, în vederea reluării ajutoarelor internaționale pentru Afganistan. Activiștii pentru drepturile omului sperau ca această condiție, precum și dorința insistentă a liderilor talibani de a obține recunoaștere pe plan internațional îi vor determina în cele din urmă pe actualii conducători afgani să facă femeilor o serie de concesii.

jurnalul.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *