Social

Fermierii, un nou ULTIMATUM către Guvern: „Agricultorii se adună la ora 10.00 în PMAN și îl așteaptă pe domnul ministru Bolea, sau sunt gata să se delege reprezentanți la întâlnirea promisă sau tehnica agricolă se pornește într-un marș prin capitală”

Guvernul urmează să le ofere marți, 27 iunie, agricultorilor protestatari un răspuns la solicitările acestora, inclusiv alocarea de urgență a 350 de milioane de lei pentru a oferi subvenții fermierilor afectați de criză.

Menționăm că agricultorii, care au protestat săptămâna trecută în centrul Chișinăului și și-au lăsat parcate tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), sunt nemulțumiți că au fost anunțați despre faptul că întâlnirea cu vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, va avea loc în seara zilei de marți, cu începere de la ora 17.00, scrie Ziarul Național.

„Agricultorii nu înțeleg de ce este aleasă așa o oră târzie. Mai ales că domnul prim-ministru a promis joi că răspunsul va fi marți dimineață. Fermierii nu înțeleg de ce ei trebuie să mai aștepte încă o zi întreagă după patru zile, în care Guvernul a avut de rezervă, începând cu joi, 22 iunie. Consiliul asociației a depus atunci un efort enorm pentru a calma spiritele și de a oferi timp autorităților. Să vede că gestul nostru nu a fost apreciat, iar situația în sectorul agrar se înrăutățește pe zi ce trece. Prețurile la culturile de primă grupă se micșorează dramatic”, se arată într-un mesaj al Asociației „Forța Fermierilor”, condusă de Alexandr Slusari.

Drept urmare, fermierii au pus un nou ultimatum Guvernului și amenință cu perturbarea circulației rutiere în Chișinău.

„Agricultorii se adună la ora 10.00 în PMAN și până la ora 11.00 îl așteaptă pe domnul ministru (Vladimir Bolea – n.r.) sau sunt gata să se delege reprezentanți la întâlnirea promisă săptămâna trecută. După ora 11.00, tehnica agricolă se pornește într-un marș prin capitală”, încheie asociația fermierilor protestatari.

Menționăm că agricultorii solicită, printre altele, compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă – grâu, rapiță și orz, achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din R. Moldova și modificări la restituirea TVA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *