Timpul Liber

Fertilizarea şi îmbunătăţirea solului în februarie

Desigur, se pot folosi şi îngrăşăminte standard, generale, pentru toată grădina, dar pentru cele mai bune rezultate unele plante au nevoie de un anumit amestec de substanţe.

Percepţia este că îngrăşământul hrăneşte plantele. Desigur, indirect, aşa stau lucrurile, dar de fapt îngrăşământul îmbunătăţeşte solul – un sol fertil încurajează creşterea şi dezvoltarea plantelor. Plantele se vor umple de flori şi vor avea frunze sănătoase.

Elemente esenţiale

Cele mai importante trei elemente pentru dezvoltarea plantelor sunt azotul, fosforul şi potasiul. Azotul stimulează creşterea, fosforul e bun pentru înflorire, fructificare şi dezvoltarea rădăcinilor, iar potasiul stimulează apariţia de noi frunze şi ajută la circulaţia apei şi a substanţelor nutritive.

Îngrăşăminte

Atunci când ne gândim la îngrăşăminte, cel mai adesea ne gândim la balegă de vacă. Este un fertilizator organic comun. Altele conţin compost, turbă, sol de grădină sau sol pentru ghivece. Toate aceste componente sunt de natură organică şi îmbunătăţesc solul.

Vă puteţi obţine propriul compost folosind resturile vegetale din grădină. Dezavantajul este că procesul e lent. În plus, un recipient uriaş de compostare nu produce decât o cantitate mică de îngrăşământ, în general insuficient pentru toată grădina pe timpul unui sezon întreg. Pentru plantele cu creştere lentă, compostul este un îngrăşământ excelent, dar pentru cele cu creştere rapidă este nevoie de un supliment de îngrăşământ granulat obţinut din balegă de vacă.

Îmbunătăţirea solului

Materia organică adaugă nutrimente, îmbunătăţeşte compoziţia solului şi are efect asupra plantelor. Este, aşadar, de o importanță vitală pentru grădină. Bacteriile, fungii şi viermii transformă această materie organică în humus. El îmbunătăţeşte retenţia apei şi a nutrimentelor în sol. Pe de altă parte, în amestec cu humusul, solul cleios devine uşor şi permeabil. Humusul este esenţial pentru un sol fertil, sănătos şi cu o bună structura.

Avantajul materiilor organice este că plantele nu suferă un şoc. Nutrimentele sunt absorbite şi folosite treptat.

Îngrăşămintele anorganice: nutriţie pură

Pe lângă îngrăşămintele organice, mai sunt şi cele anorganice. Ele sunt văzute ca nutriţie pură. Au o compoziţie echilibrată şi sunt direcţionate către o anumită nevoie a plantelor. Ele nu au efecte asupra îmbunătăţirii solului, pentru că sunt absorbite rapid de către plante. Aşa că dozarea este foarte importantă. Instrucţiuni precise sunt oferite pe ambalajul îngrăşămintelor. Prea multe minerale pot fi dăunătoare pentru plante. Vă recomandăm să nu folosiţi niciodată numai îngrăşăminte anorganice. Pe termen lung, acest lucru poate să dăuneze structurii solului şi vietăţilor care trăiesc în el.

După aplicarea îngrăşământului e important să udaţi din belşug. Acest lucru ajută la răspândirea uniformă în sol şi la absorbţia graduală.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *