Actualitate

Fetița de un 1 an și 7 luni, violată de propriul bunic, trimisă de la un spital la altul. Ce măsuri întreprinde Nemerenco?

Fetița de un 1 an și 7 luni, care a fost violată recent de propriul bunic, a fost trimisă de la o instituție la alta pentru examinări. Ministerul Sănătății anunță că o Comisie care a evaluat volumul și calitatea asistenței medicale acordate a constatat devieri de la Protocolul Clinic Standardizat 1Managementul clinic al cazurilor de viol”, transmite Realitatea.md.

Ulterior, specialiștii au stabilit că reprezentanții Institutului Mamei și Copilului, Spitalului Raional și ai Centrului de Medicină Legală nu au depus eforturi pentru a examina copila în comun. Astfel, pentru minimizarea impactului psihologic, fetița trebuia să fie consultată o singură dată, fără a fi transferată dintr-o instituție în alta și supusă repetat procedurilor, de diferiți medici.

La fel, Ministerul Sănătății informează că instituțiile medicale nu au completat formularul de consimțământ pentru examinarea medico-legală, dar și fișa de examinare a cazului de viol. Potrivit autorității, personalul medical al Institutului Mamei și Copilului nu a fost instruit în vederea aplicării corespunzătoare a prevederilor protocolului, aprobat la sfârșitul lunii septembrie 2021, deși a participat la elaborarea acestuia.

„Ca urmare a constatărilor comisiei, ministra Sănătății, Ala Nemerenco va aplica mustrare aspră conducătorului Institutului Mamei și Copilului, instituție medicală de nivel terțiar, care nu a asigurat implementarea protocolului, fapt care a dus la acordarea serviciilor medicale neconforme”, se menționează în precizările publicate.

De asemenea, se menționează că Ala Nemerenco a solicitat administrației Institutului sancționarea colaboratorilor implicați în acordarea asistenței. Angajații altor instituții vor fi avertizați pentru abaterile comise. Totodată, în toate cele trei instituții vor fi desfășurate instruiri privind aplicarea protocolului menționat.

Vă amintim că micuța a fost violată acum câteva săptămâni de propriul bunic, care a fost lăsată în grija acestuia de 44 de ani. Ulterior, după ce s-a aflat despre această tragediei, șefa Ministerului Sănătății anunța pe rețelele de socializare că asistența medicală a fost acordată cu abateri de la Protocolul „Managementul clinic al cazului de viol”. Ea afirma că a convocat o ședință cu specialiști de la Centrul de Medicină Legală și Institutul Mamei și Copilului, care examinează cazul.

Ala Nemerenco relata că după examinare copila a fost trimisă acasă de medicii din localitatea unde locuiește după ce mama ei a sesizat Poliția și a mers la spitalul raional pentru investigații. Ulterior, oficiala menționa despre starea copilei că „era veselă, era spitalizată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *