FMI: Țările din Europa de Est ar putea fi serios afectate de încetinirea creşterii economice în Rusia

Conflictul din Ucraina și impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei semnalează o escaladare a tensiunilor geopolitice, care deja se simte pe piețele financiare din Rusia. O escaladare și mai mare a conflictului, cu sau fără o extindere ulterioară a sancțiunilor și contra-sancțiunilor, ar putea avea un impact negativ substanțial asupra economiei ruse.
Pentru majoritatea țărilor europene, Rusia nu este o piață importantă de export. Prin urmare, o încetinire a creşterii economice în Rusia nu i-ar afecta prea mult. Cu toate acestea, pentru multe țări vecine cu Rusia, precum Belarus, Ucraina, Republica Moldova, și țările baltice, ale căror exporturi în Rusia depășesc cinci la sută din PIB, impactul economic ar putea fi unul substanțial.
Europa depinde (în proporție de peste o treime) de gazul importat din Rusia prin mai multe conducte mari (linia punctată pe hartă este gazoductul planificat South Stream). Gazul rusesc se consumă în proporție de peste 50 la sută din volumul total de gaz natural importat în țările din Europa de Est, dar și câteva economii avansate din Europa.
În aceste condiții, în ponderea consumului total de energie, gazul rusesc, deși mai puțin critic, rămâne încă foarte important în mai multe țări, în special Belarus și Republica Moldova.
Multe bănci occidentale, în special din Austria, Ungaria, Franța și Italia au expuneri considerabile în Rusia. Potrivit FMI, Republica Moldova este unica țară din afara Uniunii Europene, care are expuneri considerabile în Rusia.
sursa: agora.md