Război

Forțele armate ucrainene desfășoară o operațiune militară secretă în peninsula Kinburn. Cum vor să-i lovească pe ruși

Luni, 21 noimebrie, un oficial ucrainean a recunoscut că forțele ucrainene desfășoară o operațiune militară în peninsula Kinburn, de unde ar putea să deruleze mai bine operațiuni viitoare pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson, unde s-a retras armata Kremlinului, transmite Observatornews.

Ucrainenii au recunoscut că desfășoară în tăcere o operațiune militară în peninsula Kinburn, din sudul țării.

Potrivit publicației ucrainene Pravda, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat luni că armata desfășoară o operațiune militară în Kinburn și a cerut presei să respecte tăcerea operațională, adică, să nu relateze informații care ar putea pune în pericol viețile soldaților și reușita operațiunilor.

Peninsula Kinburn este ultima bucată de teritoriu pe care rușii o ocupă în regiunea Nikolaev, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Aceasta se află la doar 4 km peste strâmtoarea Ochakiv și permite accesul la gurile de vărsare ale râurilor Nipru și Bugul de Sud, precum și în porturile orașului Nikolaev și Herson. 

Rușii și-au folosit pozițiile de peninsula Kinburn pentru a ataca periodic cu rachete și artilerie pozițiilor ucrainene din Ochakiv, sudul regiunii Nikolaev și alte zone de-a lungul coastei Mării Negre, controlate de ucraineni. Peninsula se află în afara razei de 25 km a artileriei rusești acumulate pe malul stâng (estic) al Niprului, în regiunea Herson.

Controlul peninsulei ar permite forțelor ucrainene să încetinească atacurile rusești pe coasta Mării Negre, să sporească activitatea navală în zonă și să desfășoare operațiuni de trecere pe malul stâng (estic) al Hersonului, cu un risc mai scăzut decât traversarea Niprului, relatează sursele citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ucrainenii desfasoara operatiune militara pe insula Kinburn de care nimeni nu cunoaste absolut nimic decat… Timpul din Chisinau, haha!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *