Social

Fostele stele ale culturii naţionale se sting în sărăcie

O duc prost nu numai oamenii simpli, ci şi fostele stele ale culturii naţionale, ajunse azi să supravieţuiască cu pensii mizerabile. „Plini de boli şi suferinţi”, vorba poetului A. Păunescu, mulţi dintre ei se roagă să-i ia Domnul în Împărăţia Sa…

Cunoscutul meşter de instrumente populare Liubomir Iorga, care pe 12 aprilie va împlini 80 de ani, ne spune că numai pentru gaz, căldură şi apă plăteşte câte 1700 de lei lunar, iar el primeşte o pensie de 1149 lei. „ Am rămas cu nimic, sunt bolnav, mi-e frig, mi-e foame şi nimeni nu-mi deschide uşa”, se tânguieşte el. Nici actriţa Valentina Izbeşciuc nu o duce mai bine. „Am o pensie de 1027 lei, iar pentru serviciile comunale am plătit 858 de lei. Mi-a rămas puţin peste o sută. Cum să mă descurc? Noroc de regizorul Ilie Stratulat de la radio, care îmi aduce câte o bucată de pâine, cartofi, fasole. Acum trei ani am avut o intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală şi, din păcate, mi-au atins un nerv. De atunci nu mai ies din casă. Stau la bloc, de şapte ani, în locuinţa mea şi nu mai cunosc pe nimeni. Mi-e ruşine să recunosc, dar de multe ori mă rog: „Doamne, ia-mă mai repede…”, ne mărturiseşte ea.


Valentina Izbeşciuc

Actriţa Constanţa Târţău ridică o pensie de 920 lei. Nu are gaz, nici căldură. Feciorul a improvizat o sobă dintr-un vas de metal şi încălzeşte folosind lemne primite de la pretură. Fără gaz a rămas demult, pentru că avea datorii, iar acum, din cauza frigului, apa din sistem a îngheţat şi au plesnit ţevile.


Nina Vodă-Mocreac

Cu o pensie de 1000 de lei se descurcă greu şi actriţa Nina Vodă-Mocreac, care a suportat două infarcte. „Îi mulţumesc ministrului Boris Focşa, graţie căruia, după 13 ani, am fost restabilită în teatru”, spune cu recunoştinţă Nina Vodă-Mocreac.

Ecaterina Cazimirov, artistă a poporului, are o pensie de 1000 de lei, iar pentru facturi trebuie să plătească 2500 lei. La vârsta de peste 90 de ani, ea nu mai iese din casă. „Mă mai ajută nepotul. Nici el n-are bani, dar îmi aduce câte ceva de mâncare”, precizează actriţa.

Deosebit de greu o duce traducătorul Igor Creţu care, la 22 martie, va împlini 90 de ani. Locuieşte de unul singur, nu are rude şi aproape că nimeni nu-i deschide uşa. Scriitorul care a tradus peste 60 de cărţi se descurcă greu cu plata pentru întreţinere – 3500 lei. Puţin mai optimistă mi s-a părut Iulia Mândâcanu, soţia reputatului lingvist Valentin Mândâcanu. „Avem noroc de copii, dar şi de pensia de deputat a soţului. Din păcate, acum câţiva ani el a suportat un ictus şi, ca să-i menţinem starea sănătăţii, îi facem tratament cu perfuzii şi injecţii o dată la patru luni”, ne explică ea.


Iulia Mândâcanu şi Valentin Mândâcanu 

În 2003, când a plecat la cele veşnice marele rapsod Nicolae Sulac, pe care guvernarea comunistă l-a răsplătit cu o pensie de 160 lei, abordam problema pensiilor mici ale marilor artişti şi propuneam ca statul să acorde tuturor distinşilor oameni de cultură câte o pensie de merit. Comuniştii au plecat, au venit „ai noştri”, dar nici guvernul AIE nu-şi aminteşte de cei care au purtat prin timpuri vitrege torţele spiritualităţii noastre.

Valentina Buliga,
ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei:

Referitor la oamenii de artă, noi am făcut modificări la lege în ceea ce priveşte pensia de stat. Ei primesc suplimente la pensie pentru titlurile onorifice, ordinele şi medaliile pe care le deţin. Mai mult nu putem face. Pensii de merit au existat în perioada sovietică.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *