CSI / Rusia

Fostul președinte al Filipine îl critică pe Putin, dar nu-l condamnă: Ucide civili nevinovați și copii în Ucraina, dar este prietenul meu

Rodrigo Duterte, fostul președinte al Filipine, l-a criticat pe Vladimir Putin pentru că a ucis civili nevinovați și copii în Ucraina. Deși atât el, cât și Putin au fost numiți ucigași, ei sunt totuși diferiți, spune Duterte, scrie CNN.

„Mulți spun că eu și Putin suntem la fel pentru că ucidem oameni”, a declarat Duterte în timpul unui discurs public luni seară, potrivit agenției de știri din Filipine (PNA). 

„Dar eu ucid criminali. Nu ucid copii și bătrâni. Ceea ce se întâmplă în Rusia și America este diferit de ceea ce se întâmplă aici”, a subliniat el.

Totuși, Duterte a spus că nu îl condamnă pe ”prietenul” său, Putin, ci mai degrabă face public ceea ce crede.

„Putin este prietenul meu. (…) Dar, controlează-ți soldații. Ei sunt ca nebunii pe acolo”, a spus Duterte, potrivit agenției de presă. 

Totodată, Duterte a cerut Ambasadei Rusiei în Filipine să-i transmită lui Putin mesajul că este obligația lui ca să asigure siguranța celor nevinovați: „Nu am o dispută cu nimeni. Am spus că Putin este un prieten de-ai mei, dar… este obligația ta morală să ai grijă ca civilii, cei nevinovați, copiii, bătrânii, femeile… Sunt prea vulnerabili”.

Trupele ruse sunt acuzate de o serie de crime de război în Ucraina și apar tot mai mai multe dovezi ale acestora: civili omorâți în timp ce încercau să fugă de violențele fără margini și victime găsite cu mâinile legate la spate, atacuri asupra unor maternități și al unui teatru transformat în adăpost.

Rusia continuă să nege acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu vizează civili, dar jurnaliștii CNN de pe teren în Ucraina au văzut dovezi directe ale atrocităților în mai multe localități.

Luni, un soldat rus de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil de 62 de ani neînarmat în primul proces pentru crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *