CSI / Rusia

Fostul primar al Ekaterinburgului a fost arestat pentru ”discreditarea” armatei ruse

Opozantul rus, Evgheni Roizman, fost primar al Ekaterinburgului, în Ural, şi una din ultimele personalităţi de marcă ale opoziţiei ruse care se mai aflau încă în libertate, a fost arestat miercuri pentru ”discreditarea” armatei, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi DPA cu referire la Agerpres.

Roizman (59 de ani) ”a fost arestat în cursul dimineţii” la domiciliul său din Ekaterinburg, a indicat agenţia oficială de presă rusă TASS.

„O anchetă a fost deschisă împotriva sa pentru discreditarea armatei ruse”, delict pasibil cu pedepse mergând până la zece ani de închisoare, conform sursei citate.

În jur de zece poliţişti înarmaţi în uniforme au descins la primele ore ale dimineţii la domiciliul opozantului rus, potrivit unei “>înregistrări video difuzate de canalul Mash pe Telegram.

Avocatului lui Roizman, Vladislav Idamjapov, i-a fost refuzată de către poliţie accesul în apartamentul clientului său, unde era în plină desfăşurare o percheziţie, potrivit TASS.

„Este o încălcare a dreptului la apărare”, a denunţat Idamjapov, citat de aceeaşi agenţie de presă rusă.

Deschizând fereastra apartamentului său, Roizman le-a strigat jurnaliştilor care se adunaseră lângă domiciliul său că este într-adevăr urmărit pentru ”discreditarea” armatei, indicând că ancheta a fost deschisă la Moscova.

Primar al Ekaterinburgului între 2013 şi 2018, Evgheni Roizman ar putea să fie transferat la Moscova.

Astfel, potrivit unei surse poliţieneşti, citate de TASS, ancheta a fost deschisă din cauza unei înregistrări video în care era denunţată ofensiva rusă în Ucraina, postată de opozant pe canalul Youtube.

Recent, Roizman a fost deja condamnat la trei amenzi pentru denunţarea ofensivei din Ucraina.

„Înţeleg că mă pot aresta, afirmase Evgheni Roizman la sfârşitul lunii iulie pentru AFP. ”Nu îmi fac iluzii, nu îmi este frică”.

Afectată de precedentele valuri de represalii, opoziţia rusă a fost decimată de la asaltul în Ucraina. Ultimii mari detractori ai lui Vladimir Putin au emigrat sau au fost aruncaţi în închisoare.

Printre aceştia, Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, doi opozanţi rămaşi în Rusia, care au fost încarceraţi pentru că au denunţat conflictul. Ei riscă până la zece ani de închisoare. Înaintea lor, principalul opozant rus Aleksei Navalnîi fusese închis în ianuarie 2021, după revenirea sa la Moscova din Germania, unde se tratase după ce fusese otrăvit cu un agent neurotoxic de tip militar Noviciok în timpul unei deplasări în Siberia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *