Externe

(FOTO) 8000 de baloane reconstruiesc Zidul Berlinului

Ultimul secretar general al PCUS, Mihail Gorbaciov, a participat la ceremonia de deschidere a unei expoziții lângă fostul punct de control „Checkpoint Charlie”, unde a și fost distrusă prima parte a zidului. Gorbaciov a îndemnat Rusia și Germania să nu uite lecția trecutului și să păstreze pacea în Europa. 

În Berlin au fost instalate cu această ocazie 8000 de baloane luminoase de-a lungul hotarului ce diviza odată orașul în două părți. Instalația cu o lungime de aproape 13 kilometri unește punctul de control Checkpoint Charlie, porțile Brandenburg și Reichstagul. Baloanele vor lumina până la apusul zilei de 9 noiembrie, după care vor fi lăsate să zboare la cer. 

Amintim că Zidul Berlinului (în limba germană: Berliner Mauer), un simbol al Războiului Rece, a fost construit pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. Autoritățile comuniste au decis ridicarea zidului pentru a stopa scurgerea de forță de muncă și pierderile economice asociate cu migrația zilnică a unui mare număr de profesioniști și lucrători calificați între Est și Vest.  

Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste. Pentru încercarea lor de a evada în zona democratică, 138 de persoane au fost împușcate de gardieni în anii 1961-1989. Zidul Berlinului a încetat să mai fie un hotar pe 9 noiembrie 1989, când regimul comunist cedează în fața demonstrațiilor neîncetate ale germanilor.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *