Timpul Liber

(FOTO) O plimbare pe străzile Chișinăului secolului XX

Aceste rânduri, scrise acum 100 de ani, pot fi citite pe o carte poștală expediată din Chișinău la Buzău, în perioada României regale, în cadrul unei expoziții de excepție de fotografii vechi autentice a Chișinăului la începutul secolului XX, organizate în incinta Salonului „molDeco”.

Astfel, fiecare carte poștală ilustrată sau fotografie a expoziției este deosebită și specială pentru organizatorii vernisajului, dar și pentru vizitatori, deoarece ascunde o istorie în spatele ei și ne arată adevărată față a Chișinăului de acum un secol.

„Ideea expoziției a pornit de la un album de fotografii care a fost găsit întâmplător într-o casă veche, în care era o colecție cu portrete, realizate în Chișinăul secolului XX. Întrucât se apropria Ziua Chișinăului, ne-am gândit că, prin această expoziție, vom aduce un elogiu arhitecturii și vieții Chișinăului de altădată”, ne-a spus Stela Moldovanu, directoarea Salonului „molDeco” și unul dintre organizatorii expoziției.

Respectiv, fotografiile, dar și alte piese unice ale expoziției prezintă clădirile capitalei noastre, care în prezent fie sunt transformate în muzee, fie că nu mai există sau fotografii ale familiilor de nobili.

Fotografiile-portret sunt realizate în atelierele din Chișinău, în perioada de până la 1918, perioadă în care Basarabia era gubernie a Imperiului Rus și a înflorit arta fotografică la Chișinău.

Potrivit Stelei Moldovanu, organizatorii au adunat această colecție impresionantă de fotografii și cărți poștale, timp de o lună, grație a cinci colecționari care au fost disponibili să le ofere piesele personale pentru această expoziție.

„Prin urmare, doar câteva dintre ele sunt de vânzare, deoarece colecțiile personale nu se vând”, a spus Stela Moldovanu.

De altfel, și la deschiderea vernisajului a fost adoptat un stil mai retro, invitații speciali având prilejul să participe la o sesiune foto într-un atelier vechi de fotografie ca acum 100 de ani, în ritmurile romanțelor și melodiilor cântate la acordeon.

„E un Chișinău frumos, cu o arhitectură remarcabilă și fiecare fotografie transmite o istorie sau un mesaj. De aceea, consider că una dintre aceste fotografii înrămate este un cadou perfect pentru o rudă care urmează să plece din țară”, a afirmat o vizitatoare a expoziției.

Expoziția inedită de fotografii vechi ale Chișinăului va fi deschisă până la 20 octombrie, iar intrarea este gratuită.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *