IstorieSocial

SIS va transmite Agenției Naționale a Arhivelor peste 2000 de dosare care se referă la crimele comise de regimul sovietic în perioada existenței RSS Moldovenești

Dosarele care conțin informații cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/ științifice, cu scopul de a reabilita persoanele care au avut de suferit, precum și a consolida eforturile de elucidare a adevărului istoric, scrie Ziarul Național.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că va transmite, întro- primă etapă, Agenției Naționale a Arhivelor peste 2 000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al instituției.

Documentele vor fi transmise în baza unui acord interinstituțional de colaborare, semnat la finele săptămânii trecute de către Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, și Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor (ANA).



Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, instituția pe care o conduce a impulsionat procesul de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat și va continua eforturile pentru definitivarea procesului de selectare şi de prelucrare a materialelor din arhiva deținută, pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al republicii să poată avea acces la aceste dosare.

„Serviciul de Informații și Securitate condamnă cu fermitate atrocitățile comise de către regimul totalitar sovietic în perioada existenței RSS Moldovenești”, se arată într-n comunicat de presă al instituției.

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a precizat că procesul de desecretizare a dosarelor de la securitate a început în anii 2010 – 2017.

„Primul lot constând din circa 2 000 de dosare va fi transmis în aproximativ 30 de zile și va continua cu regularitate la fiecare câteva luni, pe un termen nederminat, pe măsură ce ANA va reuși să inventarieze dosarele transmise”, a declarat Igor Cașu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dar 33 de ani de ce au tinut dosarele si nu le-au publicat ? Le era cumva teama ca vin “ai nostri”, adica rusii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *