Politică

FOTO. Un deputat ales pe lista partidului lui Dodon a votat pentru LIMBA ROMÂNĂ și lăsarea în istorie a „limbii moldovenești”: „Azi am votat pentru, ca să nu se mai manipuleze în continuare pe acest subiect”

Deputatul neafiliat Gaik Vartanean, venit în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a votat joi, 16 martie, alături de parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova, cu cea de „limba română”.

Potrivit lui Vartanean, care recent a aderat la Mișcarea Alternațiva Națională a lui Ivan Ceban, tema limbii vorbite de cetățenii R. Moldova a fost mereu un subiect „politizat”, scrie Ziarul Național.

„Iată de ce trebuie de pus punct pe acest subiect, care a divizat oamenii în diverse tabere pe parcursul multor ani. Azi am votat pentru, ca să nu mai permitem să se manipuleze în continuare pe acest subiect”, a scris Vartanean pe o rețea de socializare.

În opinia sa, PAS ar fi făcut astăzi o „mișcare politică”, pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele majore cu care se confruntă R. Moldova.



Limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova. De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet.

Proiectul care face dreptate limbii române, reieșind din necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură de către 58 de deputați.

În timp ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au aplaudat adoptarea acestui proiect de lege de către majoritatea deputaților și au scandat „Bravo!”, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor a afișat câteva pancarte cu mesaje de protest, pe una dintre care era scris: „Poporul este suveran, PAS este tiran”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *