(FOTO) Vechiul București a renăscut
Deși a supraviețuit în epoca lui Nicolae Ceaușescu, care avea planuri grandioase de a construi o capitală socialistă pe ruinele unui oraș istoric, centrul vechi al Bucureștiului a fost neglijat timp de decenii.
„Renovarea Orașului Vechi nu a fost o treabă ușoară. Aproape un deceniu a trecut până când lucrările de proiectare și organizare au fost finisate. Companiile de construcții și autoritățile locale au trebuit să treacă peste acuzațiile de corupție și spălare de bani, precum și să rezolve problema strămutării locatarilor din cartierele sărace, majoriatea din ei fiind de etnie romă. Între anii 2007-2011, partea veche a Bucureștiului a fost o zonă închisă, puțin iluminată și plină de gropi pe carosabil.
Acele timpuri se pare că au trecut. Deși mai multe clădiri rămân într-o stare precară, așteptând niște proprietari cu buzunare pline și planuri mari, străzile Bucureștiului vechi sunt acum bine aranjate, mărginite de numeroase anticariate, librării, teatre, cafenele, baruri și cluburi de noapte. Orașul Vechi a renăscut, depășind orice așteptări”, scrie Mark Baker pentru BBC Travel.
Autorul reportajului recomandă să începeți plimbarea pe str. Franceză, în extremitatea de sud a Orașului Vechi, unde veți găsi Palatul Voievodal, ce a servit drept reședință pentru domnitorii valahi, inclusiv pentru Vlad Țepeș. Autoritățile locale intenționează să inaugureze în acest palat un centru de conferințe și un muzeu. Deocamdată, însă, pentru o taxă de 3 RON, vizitatorii se pot plimba prin camerele palatului și descoperi vestigiile unui palat mai vechi. Dacă veți merge pe străzile Covaci, Smârdan sau Șelari veți ajunge într-o zonă cu clădiri din sec. XIX și XX, care sunt marcate de plăcuțe cu informații când au fost construite și ce destinație au avut.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!