CSI / Rusia

Franţa şi-a schimbat poziţia faţă de Rusia şi caută un posibil parteneriat în lupta împotriva Statului Islamic

Dar "diplomaţia franceză nu are o foarte mare marja de manevră" în dorinţa de a da un răspuns imediat şi puternic atentatelor organizate de jihadişti la Paris, vineri, spune Bertrand Bădie, expert în relaţii internaţionale (Sciences Po, Paris).

"Lucrurile se joacă între ruşi şi americani şi încercăm să fim acolo", a apreciat el.

Luni, preşedintele francez Francois Hollande a cerut "o unire a tuturor celor care pot realmente să lupte împotriva acestei armate teroriste" şi a anunţat că se va întâlni cu omologii sau american şi rus Barack Obama şi Vladimir Putin. Aceste întâlniri, la Washington şi la Moscova, vor avea loc "săptămâna viitoare", potrivit premierului Manuel Valls.

Este vorba de "unirea forţelor noastre", a spus Hollande, şi de ajungerea la o "coaliţie mare şi unică" împotriva Statului Islamic.

Un ton nou faţă de Rusia, căreia Parisul îi reproşa în mod continuu susţinerea lui Bashar al-Assad şi concentrarea loviturilor aeriene asupra grupărilor rebele, şi nu a jihadiştilor din Statul Islamic (ŞI).

O altă inflexiune notabilă în poziţia franceză: Paris nu se mai află la momentul formal "nici, nici" formal (Nici Assad, nici Statul Islamic), aparat mult timp de diplomaţia franceză. Bashar Al-Assad "nu poate constitui soluţia conflictului sirian" dar "duşmanul nostru este Daesh", a spus Hollande.

O mâna franceză întinsă Rusiei, care nu a scăpat ocazia să reamintească faptul că atentatele de la Paris îi validează analizele.

"Este indispensabilă" formarea unei coaliţii internaţionale antiteroriste", a spus Vladimir Putin, luni. "Am auzit tot timpul de la prietenii noştri francezi că rezolvarea chestiunii privind plecarea preşedintelui Assad trebuie să fie o condiţie prealabilă pentru schimbările politice (…) Dar acest lucru a aparat Parisul de atentatele teroriste? Nu", a subliniat Putin.

"Astăzi, care este prioritatea? Să scăpăm de Bashar sau să zdrobim Daesh ? Răspunsul e clar: zdrobirea Daesh", apreciază fostul premier Alain Juppe, care recunoaşte că Franţa s-a înşelat, inclusiv când conducea el diplomaţia franceză.

"Deci preşedintele republicii are dreptate să încerce să constituie o coaliţie unică: americanii, ruşii, francezii, iranienii (…) Este adevărat că este o schimbare în linia pe care am urmat-o din 2011, dar şi lumea s-a schimbat", a spus el, la BFMTV.

Poziţia franceză "este, într-un fel, o mâna întinsă ruşilor, dacă ruşii atacă Daesh şi nu duşmanii lui Assad", apreciază Francois Heisbourg, preşedintele Internaţional institute for strategic studies (IISS, Londra).

Este "căutarea unei opţiuni militaro-diplomatice", rezumă Bădie, pentru care loviturile aeriene nu sunt soluţia pe termen lung.

După un prim bombardament duminică, aviaţia franceză a lovit din nou fieful ŞI de la Raqqa, în Siria, în noaptea de luni spre marţi.

Luni, Hollande a anunţat că portavionul Charles de Gaulle şi cele 26 de avioane de vânătoare ale sale, care vor triplă capacităţile de acţiune ale Franţei, va fi amplasat în Mediterana estică, şi nu în Golf.

Această poziţionare ar putea însă să aibă nevoie de o coordonare cu forţele ruseşti din Latakia şi Tartus, pe coasta siriană. Pentru a evita orice incident în zbor, ruşii şi americanii îşi coordonează deja acţiunie.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *