Internațional

Franţa şi Irakul îşi întăresc cooperarea „strategică”, în special în domeniul energetic

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron şi prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani au anunţat întărirea cooperării între ţările lor, mai ales în sectorul crucial al energiei, la finalul unei întrevederi la Paris încheiate prin semnarea unui ”tratat de parteneriat strategic”, relatează AFP.

Guvernul condus de Mohamed Shia al-Soudani este susţinut de partide pro-iraniene majoritare în parlamentul irakian, spre nemulţumirea Statelor Unite.

Astfel, în cursul unei vizite în Iordania în luna decembrie, Macron a pledat pentru ca Bagdadul să se angajeze pe o altă cale decât cea a unui ‘model dictat din exterior’.

Cu prilejul unui dineu la Palatul Elysée, cei doi lideri au ”condamnat atacurile care aduc atingere suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului, indiferent de unde vin ele”, se arată într-o declaraţie comună publicată în noaptea de joi spre vineri.

Şeful guvernului irakian s-a pronunţat pentru ”întărirea cooperării bilaterale de apărare”, chiar dacă nu a fost anunţat niciun angajament nou în acest domeniu.

Parisul şi Bagdadul şi-au ”reiterat angajamentul de a finaliza marile proiecte angajate”, în special ”reabilitarea reţelei electrice irakiene şi interconectarea electrică cu Iordania”, ”precum şi proiectul de construire a unui metrou aerian la Bagdad”, cu ”expertiza” companiilor franceze GE Grid France, Schneider Electric, Alstom.

Astfel, pentru ca aceste proiecte să se finalizeze, Franţa s-a angajat să ”prelungească facilităţile de credit de export rambursabile cu o sumă de un miliard de euro, pentru susţinerea companiilor franceze care operează în Irak”, mai scrie în declaraţia comună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *