Externe

Franța solicită autorităților belaruse să elibereze ”toţi deţinuţii politici închişi în mod injust”

Franţa a îndemnat joi, 12 ianuarie, autorităţile belaruse să elibereze ”toţi deţinuţii politici închişi în mod injust”, într-un moment în care are loc procesul mai multor colaboratoare ale site-ului de ştiri Tut.by, principala media independentă din Belarus, informează AFP și Agerpres.

Procesul contra colaboratoarelor site-ului Tut.by, printre care redactora-şefă Marina Zolotova şi directoarea generală Liudmila Tchekina, ”confirmă înăsprirea neîncetată a represiunii împotriva media libere, cu încălcarea unor angajamente internaţionale asumate de Belarus”, a reacţionat Francois Delmas, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Cerem din nou eliberarea tuturor deţinuţilor politici închişi în mod injust”, a mai adăugat el.

Procesul a început luni în spatele uşilor închise, în această fostă republică sovietică, a anunţat Centrul belarus pentru apărarea drepturilor omului Viasna.

Acest proces se înscrie în contextul valului de represalii în curs în Belarus după ampla mişcare de contestare din anul 2020 menită să denunţe realegerea controversată a dictatorului belarus Alexandr Lukaşenko.

Site-ul Tut.by a informat despre această mişcare de contestare la care participaseră zeci de mii de persoane pe străzile din Minsk şi din alte oraşe belaruse, vreme de mai multe săptămâni.

Francois Delmas a deplâns arestarea lui Andrei Dmitriev, ”după alţi candidaţi în alegerile prezidenţiale din 2020”.

Această nouă arestare ”demonstrează continuarea opresiunii autorităţilor belaruse împotriva democraţiei”, a subliniat el. ”Noi condamnăm continuarea represiunii care loveşte din ce în ce mai des bărbaţii şi femeile angajaţi în viaţa civică şi care se extinde la cei care cer alegeri libere”, a adăugat Delmas.

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a discutat pe 6 octombrie anul trecut cu Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse. Atunci, ea a dat asigurări că Franţa ”sprijină lupta opoziţiei belaruse pentru democraţie şi pace, la peste doi ani după alegerile fraudate din 9 august 2020”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *