Sănătate

Frecvența mamografiilor, o dilemă a medicilor americani

Cercetătorii sugerează femeilor să-și facă primele radiografii la vârsta de 45 de ani și nu la 40, iar acestea trebuie realizate anual. Acest sfat este prevăzut pentru femeile cu risc mediu de dezvoltare a cancerului mamar. Femeile cu un risc sporit trebuie să se afle sub controlul medicilor. Factorii de risc presupun mutații genetice în familie sau existența vreunui membru de familie bolnav de cancer.

„Totuși cel mai important mesaj este că mamografia reprezintă cea mai eficientă metodă prin care o femeie poate să reducă riscul unui deces din cauza cancerului la sân”, a declarat doctorul Richard Wender. Cancerul la sân se dezvoltă rar la femeile până în 40 de ani, iar mamografiile timpurii ar putea provoca doar „niște false alarme”, susțin experții.

Fundația Susan G Komen, o mare organizație de cercetare a cancerului nu este de acord cu noile reglementări ale societății și consideră că frecvența mamografiilor trebuie să fie o decizie individuală. „Femeile ar trebui să aibă mai multe informații despre propriul risc de dezvoltare, astfel încât împreună cu medicul să decidă frecvența realizării mamografiilor”, consideră doctorul Judy Salerno, președintele organizației.

40.000 de femei mor anual din cauza cancerului mamar în Statele Unite, iar altele 200.000 află că au de înfruntat crunta maladie.

timpul.md / traducere de pe bbc.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *