Ungheni

Frigul de afară îngheață construcția gazoductului Iași-Ungheni

Care este beneficiul gazoductului Iași-Ungheni pentru Moldova?

Recent, la Academia de Științe a Moldovei a fost lansat un raport în care este descris foarte amănunțit care sunt beneficiile de care va beneficia țara noastră, odată cu construcția gazoductului Iași-Ungheni, unele din acestea fiind demonopolizarea pieței de gaze din Moldova. „Va permite nu numai asigurarea unei surse alternative tehnice și comerciale de livrare a gazelor naturale, dar și va îmbunătăți gradul de securitate energetică a R. Moldova, va servi drept un pas major pentru încadrarea R. Moldova în rețeaua europeană de transport a gazelor naturale și în piața europeană de gaze naturale”, se indică în raportul AȘM.

Chiar dacă prețul gazelor achiziționate din România nu va fi mai ieftin decât cel al gazelor importate de la ruși, R. Moldova va avea posibilitatea de a reduce dependența față de contractele de lungă durată care erau semnate cu furnizorul de gaze naturale și întocmirea contractelor pe termen scurt, respectiv ajustarea formulei de indexare a prețurilor de achiziție a gazelor naturale.

În anul 2012, România a extras 10,9 miliarde de metri cubi de gaze, pe când consumul integral al R. Moldova în anul 2013 a fost de 1,32 miliarde metri cubi, dintre care numai municipiul Chișinău a consumat 75% din volum, iar 65% este destinat consumului tehnologic.

Gazul ne aduce „independența”?

Tot în raportul realizat de experții Academiei de Științe se arată că odată cu darea în exploatare a gazoductului moldo-român, statul nostru va deveni independent totalmente față de Rusia, astfel Declarația de Independență proclamată în 1991 nu va mai fi, preponderent, doar o declarație.

Cu toate că România cumpără gaz natural din Rusia la un preț ce-l depășește pe cel din R. Moldova, acest lucru nu influențează asupra prețului achitat de consumatorii finali din România, în comparație cu efectele profund negative resimțite de consumatorii din R. Moldova. Majorarea excesivă a prețurilor de import la gaze naturale se datorează indexării acestora în baza prețurilor la petrol și, respectiv, produsele petroliere. Această indexare stă la baza tuturor contractelor pe termen lung de procurare a gazelor naturale, în special din Rusia.

Dezvoltarea comerțului cu gaze naturale va permite diminuarea dependenței istorice de contracte de aprovizionare de lungă durată, cât și de indexarea prețurilor la gaz în baza produselor petroliere. Această metodă de stabilire a prețului la gaze naturale a fost introdusă în anii 60 ai secolului trecut. În ultimul deceniu, dezvoltarea piețelor europene de gaze, creșterea excesivă a prețurilor la petrol și, respectiv, produse petroliere, diminuarea la minim a corelării dintre cererea la gazele naturale și produsele petroliere au redus semnificativ valabilitatea continuă a indexării prețurilor la gaze naturale în baza prețurilor la produse petroliere.

Cum percep oamenii schimbarea

Deși locuiesc la o aruncătură de băț de la granița cu România, locuitorii satului Semeni, din raionul Ungheni, sunt conectați la rețeaua de gaz importat din Rusia. Aceștia se arată optimiști că odată cu finalizarea construcțiilor la gazoductul Iași-Ungheni să primească gaz european. Dumitru Năstase, un locuitor din satul Semeni, a declarat pentru TIMPUL că „a auzit că gazul românesc este mai puternic decât cel rusesc”.
„Așteptăm și noi să termine băieții de sudat țevile ca să ne conecteze la gazul românesc. Toți spun că este mai puternic, iar astfel vom putea face economii”, a spus Dumitru Năstase.

Localnicul Grigore Sănduleac spune că, de la muncitori a auzit, gazoductul va fi finalizat abia la primăvară.

„Și la primărie am auzit că la primăvară vor termina de sudat țevile. Acum e mai complicat, deoarece au dat înghețurile și se sapă greu. Cât despre gaz, noi cu toții credem că se va ieftini, mai ales că autoritățile de la Chișinău vor să ne integrăm în Uniunea Europeană. Așteptăm și noi schimbarea”, a spus Grigore Sănduleac.

Și Elena Eremia este de aceeași părere. „Se apucaseră ei de lucru în modul cel mai serios, dar de joi nu i-am mai văzut. Veneau camioane, excavatoare, pe care, uneori, le lăsau peste noapte la noi în poartă, dar azi n-au fost. Poate din cauza frigului nu pot lucra. Așteptăm și noi gazul din România, poate se va mai ieftini, vor fi unele schimbări credem noi”, a declarat localnica.

Recent, ministrul Economiei R. Moldova, Valeriu Lazăr și omologul său român, Liviu Dragnea au semnat un contract de finanțare pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni, în valoare de 5,3 milioane de euro. Conducta va avea o lungime de 43,2 kilometri și va asigura transportarea a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze. Termenul-limită de dare în exploatare a conductei pe care l-au anunțat oficialii de pe ambele maluri ale Prutului este data de 20 decembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *