Cultură

Fundaţia Edelweiss lansează un proiect de promovare a valorilor literaturii moldoveneşti

 La sărbătoarea organizată de Uniunea Scriitorilor cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţare au participat toți membrii Uniunii și oaspeți de peste hotare. În cadrul festivităților a fost lansat și proiectul de colaborare dintre Fundația Edelweiss și Uniunea Scriitorilor, ce cuprinde: editarea albumului "Uniunea Scriitorilor din Moldova – 90"; acordarea premiului "Opera Omnia-2009", ce a fost înmânat maestrului Spiridon Vangheli; premii pentru relații culturale, proză, poezie, eseu și critică literară. Alte proiecte ce vor face parte din acest parteneriat sunt: conlucrarea întru organizarea Festivalului de fabule și epigrame "A. Donici"; lansarea unui ciclu de emisiuni radio și TV pentru copii și organizarea întâlnirilor scriitorilor cu copiii.
Mihai CIMPOI, Președintele Uniunii Scriitorilor, a prezentat albumul jubiliar ce consemnează aniversarea de 90 de ani de la înființarea primei Asociații a Scriitorilor Profesioniști Români din Chișinău, printre fondatorii căreia au fost Mihai Sadoveanu, Ștefan Ciobanu, Oleg Gulea, Nicolae Dunăreanu și Pan Halippa: "Uniunea Scriitorilor a avut mai multe proiecte și programe. Răspunsul la aceste propuneri este proiectul de acțiuni culturale ce va fi implementat cu susținerea Fundației Edelweiss."
Vlad PLAHOTNIUC, Fondator Edelweiss: "Proiectul de colaborare pe care-l începem astăzi se dorește a fi un nou început în acțiunea noastră de recuperare și promovare a creatorilor naționali. Sunt convins că proiectul și acțiunile noastre vor fi constructive și generatoare de efervescență. Decizia noastră de a sponsoriza începând cu 2011 un număr semnificativ de creații literare deosebite va fi nu doar o recompensă necesară și potrivită pentru talentul unor oameni de cultură, dar va fi mai ales de natură să îmbogățească patrimoniul nostru cultural."
În discursul ținut, Vlad Plahotniuc a mai asigurat oaspeții prezenți la eveniment că Fundația Edelweiss va fi garantul unui proces obiectiv și bine-fundamentat de evaluare și selectare a creațiilor prin înființarea unui consiliu de evaluare format din oameni de cultură cunoscuţi ce-și vor aduce contribuția necesară în cadrul acestui proiect cultural. Una dintre rigorile acestui proiect va fi editarea creațiilor scriitorilor tineri, ponderea cărora va constitui nu mai puțin de 50% din volumul total de opere editate.
***
Fundația EDELWEISS este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentați şi dezavantajaţi din Republica Moldova. Fundaţia are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător. Toate iniţiativele fundaţiei se bazează pe ideea că toţi oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-şi atingă pe deplin potenţialul pentru a contribui la dezvoltarea societăţii. Aceasta poate fi realizat prin crearea oportunităţilor pentru oamenii talentaţi, sprijinirea tinerilor capabili, încurajarea iniţiativelor care dezvolta potenţialul oamenilor de a-şi îmbunătăţi propria viaţă şi susţinerea programelor ce vor contribui la dezvoltarea societăţii noastre. Fundaţia crede în dreptul fiecărui individ de a-şi construi singur destinul şi viitorul. Credem atât în tineri, pentru că în ei se află entuziasmul, dinamismul şi forţa inovatoare, cât şi în vârstnici, pentru că ei ne aduc încrederea, înţelepciunea şi experienţa anilor.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *