Actualitate

(GALERIE FOTO) Pe arşiţă, printre brânză şi… microbi

„De dimineaţă, m-am dus în hala de lactate. Am plătit 50 de lei pentru loc şi până la prânz nu am vândut nimic şi, dacă mai stau acolo, rămân cu marfa nevândută. De aceea am venit să vând în stradă”, ne spune Olga, din Grătieşti, în timp ce cântăreşte un kilogram de brânză. Îi întreb pe cumpărători dacă nu se tem, pe căldura asta, să cumpere din stradă. Îmi spun că au încredere, pentru că „ştiu că e proaspăt”. Iar Olga, timp de o oră, a vândut jumătate din marfa scoasă la vânzare…

O altă comerciantă, Nina, din Criuleni, care de asemenea vinde lactate la intrarea într-una din pieţele din capitală, îmi spune că, de dimineaţă, a trecut testele de laborator, a plătit „locul”, dar a ales să iasă după poartă. „Aşa e mai repede”.

Victor Gutium, vicedirectorul ÎM „Piaţa Centrală”, spune că fenomenul vânzării alimentelor în stradă a apărut pentru că e foarte greu să convingi comercianţii să vândă la tarabele din piaţă. „Ei cred că vor vinde mai repede, dacă stau în afara pieţei şi, într-un fel, practica demonstrează că au dreptate. Dar nu e deloc normal ce se întâmplă. De aceea, autorităţile municipale au decis ca, în perimetrul străzilor Armenească şi Tighina, să creeze un iarmaroc, pe durata lunilor iunie-noiembrie”, adaugă Victor Gutium. Dacă pentru municipalitate aceasta este o soluţie, pentru comercianţii „clasici”, cei care-şi plătesc cu regularitate locul la tarabe – o belea. Ei spun că deschiderea iarmarocului va diminua şi mai mult fluxul de cumpărători, deoarece oamenii vin tot mai puţin în piaţă – acolo unde, chiar dacă e puţin mai scump, există o minimă garanţie a calităţii produselor – şi cumpără direct din stradă. „Stau cu o ladă de roşii şi n-am vândut nici jumătate, dar 15 lei pentru masă am plătit”, se plânge Eudochia din Dubăsarii Vechi, care vinde la tarabă în piaţă. Tocmai asemenea nemulţumiri au stat, săptămâna trecută, la baza conflictului dintre comercianţii „autorizaţi” din piaţa „Delfin” de pe strada Alba-Iulia şi cei care vând în preajma acesteia. Drept motiv de revoltă a servit faptul că, din cauza celor care vând „nelegal” în stradă, nu mai este căutată marfa celor din piaţă…

Cumperi în stradă şi ajungi… la spital

Pe lângă contradicţia absolut evidentă dintre comercianţi, există şi una latentă, pe care specialiştii o estimează ca foarte gravă – faptul că oamenii se încumetă să cumpere produse uşor alterabile din stradă, expunându-se unor riscuri majore. Căci, pe timp de caniculă, cele mai periculoase alimente sunt produsele de cofetărie, lactatele, peştele şi carnea, care sunt vândute în condiţii inadecvate.

„Chiar dacă vânzătoarele spun că lactatele se vând repede şi nu reuşesc să se altereze, nu e chiar aşa. Laptele, spre exemplu, trebuie păstrat la temperatura de 0-6 grade. Închipuiţi-vă ce se întâmplă cu el la 28-32 de grade! Este un mediu propice pentru înmulţirea microbilor”, este convins Tudor Ceauş, medic igienist la Secţia siguranţa alimentelor din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP). Potrivit lui, comercianţii trebuie să vândă în gheretă, aceasta protejând produsul de razele solare directe. „Nu autorizăm agenţii economici să comercializeze nici produse de cofetărie în condiţii de tarabă, iar dacă se întâmplă acest lucru, este o încălcare şi autorităţile pieţei trebuie să ia măsuri”, ne-a mai spus Tudor Ceauş.

Larisa Apostolova, şefa Secţiei epidemiologie generală a maladiilor transmisibile din cadrul CNSP, ne-a comunicat că, în primele şase luni ale anului curent, s-au înregistrat 966 de cazuri de boli diareice acute, cauzate de produse comercializate în condiţii antisanitare. Iar Tudor Ceauş le recomandă insistent locuitorilor capitalei să nu economisească un leu sau doi şi să cumpere alimentele, mai ales cele uşor alterabile, din locuri autorizate: „Dacă nu vor să ajungă la spital, îi sfătuiesc pe toţi să caute locuri autorizate şi să cumpere un lapte sau un salam din frigider. Oamenii economisesc un leu, dar nu se gândesc că vor cheltui sute de lei pentru tratamente”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *