Găluşte cu prune
– 50 g unt
– 150 g făină
– o cană apă (200 ml)
– 1/2 linguriţă sare
– un ou
– patru prune
– pesmet
– zahăr
– scorţişoară
Mod de preparare
Se pun într-un vas, pe foc, apa cu sarea. Când dă în clocot, se adaugă untul. Se lasă din nou să fiarbă şi se adaugă făina treptat. Se amestecă până se omogenizează. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Oul se adaugă când este călduţă compoziţia.
Se formează din cocă două baghete. Fiecare baghetă se împarte în opt bucăţele. Se prepară pesmetul astfel: se pune o lingură de unt în tigaie şi, după ce s-a topit, se adaugă pesmetul amestecat cu zahăr (chiar cu zahăr brun – trei-patru linguri). Fiecare bucată se întinde şi se aşază o bucăţică de prună. Se strânge în mână şi se formează o biluţă. Se pun la fiert într-o oală cu apă încălzită. Când sunt fierte, se ridică singure la suprafaţa apei. Se scot din oală şi se tăvălesc prin pesmet, apoi se aşază pe platou. Se pot presăra cu scorţişoară (opţional).
www.culinar.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!