CSI / RusiaRăzboiUcraina

General american, sarcastic față de colegii din Pentagon care cer Ucrainei să atace pe linia Melitopol: ”Necazul este că și rușii au avut același gând”

Ofițerii americani par să aibă așteptări nerealiste de la Ucraina cu privire la ceea ce poate realiza o singură operațiune de contraofensivă, arată o analiză publicată în Wall Street Journal de către generalul Jack Keane, președinte al think-tank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Generalul american îi critică dur în editorial pe criticii strategiei Kievului spunând că SUA ar trebui să se concentreze pe a ajuta Ucraina să poarte războiul în ritmul în care dorește, nu pe ciripit de pe margine.

Oficialii americani se arată iritați de faptul că Ucraina a păstrat un număr mare de forțe în estul țării, în special în jurul orașului Bahmut, și că Ucraina a deschis mai multe fronturi ofensive în interiorul oblastului Zaporojie în loc să se concentreze doar pe unul.

”Nimeni din armata americană nu a proiectat în zilele noastre o operațiune mecanizată la scară largă împotriva unui inamic serios și capabil care folosește o apărare complexă. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 1944, campania de la Metz, din Franța, condusă de generalul George S. Patton.

Atacul în masă către Melitopol pe care unii îl cer este cel mai evident lucru pe care l-ar putea face Ucraina și ar concentra puterea de luptă ofensivă a Ucrainei pe drumul cel mai scurt drum către mare. Această abordare pare atrăgătoare și solidă din punct de vedere militar.

Necazul este că și rușii au avut același gând. Ei au desfășurat pe această axă cele mai puternice dintre forțele de apărare rămase. Au săpat linii adânci și extinse de șanțuri și au acoperit pământul în mine.

Ucrainenii au făcut, de fapt, o prioritate pe această rută și realizat recent câștiguri importante. Dar au atacat și mai la est în regiunea Zaporojie și au înaintat și acolo.

Efortul care pare să-i deranjeze cel mai mult pe oficialii americani a fost însă efortul pe care Ucraina îl depune pentru a recuceri orașul Bahmut, pe care Grupul Wagner l-a ocupat cu un preț enorm în această primăvară.

Experții militari americani par să dorească ca ucrainenii să pună pe pauză toate celelalte fronturi și să se concentreze asupra unui singur impuls – către Melitopol.

Un astfel de sfat este malpraxis militar. Campaniile mecanizate bine concepute avansează aproape întotdeauna pe mai multe axe, mai degrabă decât pe una. Așa au făcut coalițiile conduse de americani împotriva Irakului, în 1991 și 2003. Așa au luptat americanii, germanii și sovieticii în al Doilea Război Mondial.

Motivul este simplu: Avansarea de-a lungul unei singure axe îi permite apărătorului să se concentreze pe deplin pentru a opri acel avans. Aici, rușii ar fi mutat aproape sigur forțele din alte părți ale teatrului de război cât de repede ar fi putut pentru a opri înaintarea ucrainenilor spre Melitopol.

Rușii au redistribuit forțele în zona Zaporojie. Nu au trimis soldați să întărească o singură mișcare ofensivă, în parte pentru că atacurile ucrainene i-au prins pe toată linia.

Mult condamnata contraofensivă ucraineană din jurul orașului Bahmut a atras elemente din mai multe divizii aeriene rusești și brigăzi separate pentru a menține linia de apărare. Acele unități luptaseră în Luhansk și Harkov și ar fi fost disponibile pentru a consolida axa Melitopol.

Recucerirea Melitopolului în sine nu poate fi suficientă pentru Ucraina să câștige războiul.

Cererile ca Ucraina să concentreze totul asupra acestui impuls, combinate cu avertismentele că Occidentul nu va reaproviziona Ucraina pentru operațiuni viitoare, sugerează că cel puțin unii dintre cei care critică ofensiva ucraineană nu doresc la modul serios să ajute Ucraina să-și elibereze întreg teritoriul.

Dacă acesta este cazul și dacă poziția Pentagonului este că nu se așteaptă ca Ucraina să-și elibereze poporul, ar fi mai bine să spunem acest lucru clar decât să facem atacuri oblice și inexacte asupra modului în care luptă Ucraina”, arată generalul Jack Keane.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *